Hoppa till huvudinnehåll

JHL:s strejk i Åbo avslutas vid midnatt - nya strejker är möjliga meddelar JHL

Städning av trappa
Bland annat JHL-anslutna städare återvänder till sina arbetsplatser efter den tre dagar långa strejken. Städning av trappa Bild: Yle/Maria Wasström städpersonal,Ekenäs

Fackförbunden JHL:s och Jytys strejk i Åbo avslutas vid midnatt på fredagen den 29 november. Enligt Åbo stad kan strejken påverka stadens funktioner också nästa vecka.

Vinterunderhållet av stadens gator inleds redan tidigare på grund av det ymniga snöfallet, meddelar Åbo stad. Enligt staden återvänder de anställda vid Åbos kommunalteknikbolag Kuntec till sina arbetsplatser vid 15-tiden på fredagen. Kuntec, som ägs av Åbo stad, ansvarar för vägunderhållet i delar av staden.

Enligt Åbo stad kommer alla stadens daghem att hålla öppet som normalt efter strejken, men matsedeln i skolor och daghem kan vara lite annorlunda under nästa vecka.

Busstrafiken återgår till det normala senast på lördagsmorgonen. Nattbuss nummer 36 mellan Studentbyn och Hirvensalo trafikerar inte natten till lördag.

Städningen i stadens utrymmen återgår till det normala under nästa vecka. En extra städning av lokalerna på Tallbacken har beställts på lördag, så att bland annat hälsostationerna är rena på måndag morgon.

Inga förhandlingar på gång

Fackförbunden inledde en tre dagar lång strejk på onsdagen i protest mot att bolaget Arkea, som till största del ägs av Åbo stad, ska flytta över de anställda till nya arbetsavtal för att spara pengar.

Enligt Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL leder det här till märkbara sänkningar i lönerna, något som Arkea ändå har tillbakavisat.

Alla JHL:s fackanslutna som jobbar vid Åbo stad och stadens bolag deltar i strejken och det här inverkar bland annat på dagvården, skolmaten, städningen och öppettiderna exempelvis i stadens bibliotek och i Impivaara simhall.

Arkea meddelade på fredagen att de inte har några förhandlingar på gång med JHL. Fackförbundet JHL bekräftar att de heller inte har fått någon inbjudan till förhandlingar av Arkea.

Enligt JHL:s regionchef Maaret Laakso hoppas fackförbundet nu på att stadens politiker ska ta ställning till frågan. Nya strejker är också möjliga, meddelar Laakso.

Läs också