Hoppa till huvudinnehåll

Lucius Alienus får sällskap - Centralparkens lekplats i Pargas utvidgas med surrealistisk varelse

Lekredskap i Centralparken, röd metallknorr med nät.
Lekredskap i Centralparken, röd metallknorr med nät. Bild: Lotta Sundström / Yle Pargas,Pargas centralpark

I Centralparken i Pargas invigs lekplatsens nyaste tillskott på fredagen. Konstverksrutschkanan Lucius Alienus har fått sällskap av en stor spirallik varelse som simmat iland.

En hurdan varelse det är frågan om är en tolkningsfråga, säger stadsträdgårdsmästare Daniel Falck.

- Alla får själva välja vad den föreställer.

Varelsen är en slags klätterställning med böljande former. Då Yle Åboland bekantar sig med den strax före invigningen är man i gång med att installera den sista detaljen, belysningen. Färgmässigt har man tytt sig till samma toner som skulpturrutschkanan.

- Vi ville följa samma tema med röd färg, silveraktiga rep och vita bollar för att parken ska bli enhetlig.

Skulpturrutschkana som ser ut som en bevingad fisk. Tungen utgör rutschkanan.
Lucius Alienus, skapad av Stefan Lindfors, invigdes i juni 2017. Skulpturrutschkana som ser ut som en bevingad fisk. Tungen utgör rutschkanan. Pargas,lucius alienus

Klätterställningen har inneburit en investering på 70 000 euro. Ifall pengar finns kommer man att fortsätta utveckla Centralparken också nästa år.

- Det har varit tal om fler lekredskap, främst en ännu större klätterställning. Ifall pengarna räcker, kanske också något annat. Och möjligtvis i samma lite surrealistiska stil, om man kan hitta något sådant.

Enligt Falck har det funnits önskemål om att utvidga lekparken.

- Det har upplevts som lite då vi haft bara en karusell och rutschkana här. Men nu får vi ett tredje lekredskap, och nästa år möjligen lite mera.

Tidigare i år nedmonterades ett antal lekparker i Pargas till följd av en rejält nedbantad budget för underhåll. Staden tog då reda på vilka lekplatser som användes minst genom en lekparksenkät.

- I år har vi nog rivit ganska mycket. Men de lekredskap som vi kunde flytta fördes till andra parker.

- Vi har också skaffat några nya lekredskap, särskilt till de lekplatser där man också har dagvård. Till Storängens lekplats har vi fått karusell och balansbommar, och nästa vecka utförs den sista monteringen, en mindre klätterställning i Ekparken i Skräbböle.

Klätterställningen i Centralparken invigs på fredag den 29 november klockan 10.

Läs också