Hoppa till huvudinnehåll

Marcus Grönholm om Ingåstrand: Det gick i rallyfart i början men nu måste vi bromsa lite

En flybild över Ingå centrum där man ser hur nya bostadshus är inritade i området som kallas Ingåstrand.
2018 ordnades en arkitekturtävling för att ta fram idéer för området Ingåstrand. Två bidrag kom på delad första plats. Här det ena av dem, View. En flybild över Ingå centrum där man ser hur nya bostadshus är inritade i området som kallas Ingåstrand. Bild: Ingå kommun Ingå Kommun,view

Byggprojektet Ingåstrand behöver mera tid. Initiativtagare och medfinansiär Marcus Grönholm vill ändå avdramatisera det hela.

- Det är bara helt normalt, säger Marcus Grönholm själv.

För Ingå kommuns förtroendevalda och tjänstemän innebär det ändå en hel del huvudbry.

Ett avtal som ska omförhandlas kräver beslut från fullmäktige och dessutom finns det en tredje part som också har ett ord med i spelet, nämligen andelslaget Finlands Bostadsmässa (Suomen Asuntomessut).

Kommundirektör Robert Nyman hoppas att projektet blir av även om tidtabellen nu riskerar att skjutas framåt.

Han betonar samtidigt att kommunen inte är beredd att godkänna vilka eftergifter som helst.

- Vi går inte in för att genomföra detta till vilket pris som helst. Det är en frågan om avvägning mellan för- och nackdelar, säger Nyman.

Kommunstyrelsen i Ingå kommer att behandla ärendet på måndag (2.12).

Krav från finansiärer

Det är bolaget Inkoon keskustakehitys (IKK) som skulle köpa mark av kommunen och bygga på området. Ägare och styrelseordförande är den dubbla världsmästaren i rally, Marcus Grönholm.

Tidigare rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm blickar ut mot hamnområdet som han vill förnya i Ingå.
Marcus Grönholm har inte gett upp projektet Ingåstrand. Han vill bara förskjuta tidtabellen, säger han. Tidigare rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm blickar ut mot hamnområdet som han vill förnya i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,Marcus Grönholm,strand köpcenter

- Vissa av mina finansiärer är inte villiga att jobba med det här kontraktet utan de vill ha en lite lindrigare tidtabell, säger Grönholm.

"Pengar finns nog"

Grönholm vidhåller ändå att finansieringen för projektet är klar men att bolaget vill omförhandla villkoren i det befintliga avtalet.

- Finansieringen är klar men all risk är skuffad på mig så vi måste få mera tid, säger han.

IKK önskar bland annat luckra upp tidtabellen och omfattningen av projektet.

- Det handlar inte om att Grönholm har slut på pengarna, säger Grönholm.

Ingen har sagt att mässan inte blir av― Marcus Grönholm

Redan för två år sedan gick Ingå kommun, IKK och andelslaget Finlands Bostadsmässa ut med planerna på att ordna en ny sorts bostadsmässa i mindre format i Ingå år 2022.

Nu ser det ändå ut som om tidtabellen inte kommer att hålla men Grönholm utgår ifrån att det bara handlar om en förskjutning av tidtabellen.

- Ingen har sagt att mässan inte blir av. Vi vet inte om den hålls år 2022 men allt behöver inte vara färdigt när mässan hålls, säger Grönholm.

Kräver förhandlingar

Ingås kommundirektör Robert Nyman betonar att det inte heller bara går att komma överens mellan kommunen och IKK utan att förhandlingar också måste ske tillsammans med andelslaget Finlands Bostadsmässa.

Kommunen, IKK och Finlands Bostadsmässa har ett gällande trepartsavtal som IKK nu alltså vill omförhandla.

- Vi kommer inte att investera i infrastruktur innan vi har en trovärdig plan för att projektet genomförs, säger Nyman.

Han påpekar att kommunen förbundit sig att investera miljonbelopp i projektet genom att bygga gator, vatten- och avloppssystem, kajer och allmänna platser på Ingåstrand.

- Det är självfallet ett bakslag om tidtabellen skjuts upp men det viktigaste är ändå att det blir ett lyckat projekt och då är det bättre att ta ett extra år i det här skedet än ett år på slutrakan.

Läs också