Hoppa till huvudinnehåll

Minister Paatero tvingas lämna sin post – politiska trycket blev för hårt

Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) intervjuas av medier i riksdagen den 26 mars 2019.
Sirpa Paatero i hetluften igen Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) intervjuas av medier i riksdagen den 26 mars 2019. Bild: Lehtikuva Sirpa Paatero,Kommunminister

Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero lämnar sin post på grund av postkrisen. Paatero är sjukskriven fram till 13.12. Statsminister Antti Rinne blixtinkallade en presskonferens för att framföra nyheten.

Tidigare idag twittrade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo att Antti Rinne inte längre förtjänar riksdagens förtroende.

Redan tidigare har Antti Rinne varit ute på svag is med sina uttalanden men nu verkar det som om Rinne helt medvetet har försökt föra riksdagen bakom ljuset, säger Orpo.

Han hänvisar till Postens styrelseordförande Markku Pohjolas pressmeddelande på fredagen, där Pohjola säger att staten aldrig motsatt sig beslutet att flytta över paketsorterarna till ett annat bolag.

Posten har inte i något skede fått höra att ägaren, det vill säga staten, skulle motsätta sig planerna, skriver Pohjola.

Rinne avkrävdes svar

Yle bad statsminister Antti Rinne på fredag morgon om en kommentar till den senaste utvecklingen.

- Jag vill inte kommentera saken i det här skedet, sade Rinne.

Senare kom beskedet att statsministern har kallat till presskonferens klockan 12.30. Där kom beskedet att Paatero bett om avsked från ministerposten. Hon är också sjukskriven fram till 13.12.

Du kan se Svenska Yles rapportering på Arenan.

Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu har lämnat in en gemensam interpellation om statens ägarstyrning, arbetsmarknadsläget och den information som regeringen gett riksdagen.

Regeringen besvarar interpellationen på tisdagen och förtroendeomröstningen sker på onsdagen.