Hoppa till huvudinnehåll

Minister Sirpa Paatero avgår, flera från oppositionen kräver att också statsministern lämnar sin post – Centern och Gröna yrkar på utredning

Efterspelet till poststrejken kulminerade i dag i ägarstyrningsminister Sirpa Paateros avgång. Vid en presskonferens vid middagstid meddelade statsminister Antti Rinne att Paatero begärt om avsked och att han beviljat det.

Rinne beskyllde indirekt Paatero för att inte ha upplyst Posten om regeringens linje i frågan om paketsorterarna.

– Jag hade flera gånger framfört min åsikt om att paketsorterarnas arbetsvillkor inte får försämras, sade Rinne.

Rinne kritiserade även Postens styrelse i hårad ordalag. Enligt statsministern försökte Postens operativa ledning smussla med detaljerna kring när och hur paketsorterarna skulle flyttas över till Postens dotterbolag och i och med det få sämre arbetsvillkor.

Efter presskonferensen återstår ändå många frågor.

Bland annat är det oklart om Postens styrelse alltjämt åtnjuter regeringens förtroende. I ljuset av hur Rinne talade om Postens styrelse och dess sätt att agera verkar det konstigt att statsministern inte tog klar ställning i frågan.

Rinnes egen roll i hela affären är inte heller helt klarlagd. Uttalanden tidigare i höst i kombination med de senaste dagarnas och veckornas delvis otydliga och motsägelsefulla kommentarer väcker frågan om hur inblandad statsministern var i det hela.

Ägarstyrningen och hur man ska hantera statsbolagen är också något som de inblandade parterna får fundera vidare på.

Oppositionen kräver statsministerns avgång och regeringskompanjonerna De gröna och Centern vill att SDP levererar en utredning om affären.

Statsminister Antti Rinne håller tal och tittar på publiken.
Antti Rinne säger sig flera gånger ha påtalat att sorterarna inte ska få sämre arbetsvillkor. Statsminister Antti Rinne håller tal och tittar på publiken. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Se hela livesändningen här: