Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Klimat kan ses som klassfråga, många finländare vill förbjuda pälsfarmning, venezuelaner flyr till Europa

Nuorten ilmastomielenosoitus.
Fyra av fem finländare att det är bråttom med kampen mot klimatförändringen och allt fler – cirka 40 procent – har redan börjat göra ändringar i sin vardag till förmån för klimatet. Nuorten ilmastomielenosoitus. Bild: Jani Saikko / Yle klimatförändring,klimatpolitik,klimat,demonstrationer,ungdomar,Riksdagshuset (Finland)

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Är klimatfrågan också en fråga om klass? I viss mån stämmer det att satsningar för klimatet kan vara dyra såväl i pengar och tid som i inhämtande av kunskap. Men alla kan och alla bör göra något, säger Tero Heinonen, forskare vid Finlands miljöcentral. Allt fler finländare vill också engagera sig för klimatet, visar resultaten i den senaste klimatbarometern som publicerades i mars.

Över en tredjedel, 36 procent, av finländarna är redo att totalförbjuda pälsfarmning med en övergångsperiod, ifall staten skulle stöda uppfödarnas byte av yrke. Det visar en enkätundersökning gjord på uppdrag av djurrättsorganisationerna Animalia och Oikeutta eläimille, som är kända motståndare till pälsuppfödningen.

Utrikes

Tusentals venezuelaner har sökt sig till Europa undan den eskalerande krisen i sitt hemland. En majoritet av dem kommer till Spanien där de hoppas kunna bygga upp ett nytt liv.

Näthandeln har inte bara revolutionerat konsumtionsfesten Black Friday i USA – den har förändrat hela spelet på ett sätt som redan känns i Finland. Det skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa.

Väder

Det regnar eller snöar i största delen av landet och det blir kallare västerifrån.

Temperaturen är 0 till +5 grader i de södra och mellersta delarna av landet, i Norra Österbotten, Kajanaland samt i Södra och Mellersta Lappland är det inledningsvis +1 till -15 grader, och -7 till -15 grader mot kvällen.

Väglaget är dåligt i så gott som hela landet, särskilt i västra och mellersta Finland, på grund av snöfall eller snöblandat regn och tillfrysta vägytor.