Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Teuvo Teräväinen fortsätter att utvecklas som 25-åring – vinnarskallen Rod Brind’Amour såg tvåvägsspelaren i artisten

Teuvo Teräväinen
Teuvo Teräväinen. Teuvo Teräväinen Bild: All Over Press Teuvo Teräväinen

NHL-stjärnorna blir allt yngre och det hävdas ofta att dagens spelare når sin högsta nivå som 22–23-åringar. Teuvo Teräväinen är ett härligt exempel på att det går att fortsätta utvecklas också efter att skägget börjat växa. Carolina har blivit Teräväinens ”happy place” i och med att förra spelarlegendaren Rod Brind’Amour gjorde Teräväinen till sin gör-det-allt-spelare.

Ett lyckligt ställe, ”happy place” blev en term som Teemu Selänne använde för att beskriva Anaheims betydelse för hans ishockeykarriär. Där fick han efter åren i San José och Colorado tillbaka geisten för ishockey, helades fysiskt och kom igång på nytt med storproduktionen.

Teuvo Teräväinen var precis som Selänne ett juniorstjärnskott i Jokerit. Och då båda två åtminstone sporadiskt lystrat till smeknamnet Teukka, så fick Teräväinen finna sig i att döpas till ”den nya Selänne”.

En totalt orimlig börda att bära för vem som helst, tycker man. Några år senare, våren 2015, var en 20-årig Teräväinen hursomhelst både JVM-guldmedaljör och Stanley Cup-mästare.

Teuvo Teräväinen med Stanley Cup-pokalen
Teuvo Teräväinen med Stanley Cup-bucklan i Helsingfors. Teuvo Teräväinen med Stanley Cup-pokalen Bild: Yle/Sandra Anttila teuvo teräväinen

Det tog en säsong för Teräväinen att i NHL uppnå titeln som Selänne jagade i femton år. Och som bekant så bar det aldrig hela vägen för Selänne i lejonskjortan.

Med en sådan rivstart på elitkarriären och så mycket fint på gång för tillfället, så är det lätt att glömma hur starkt det tvivlats på Teräväinen. Han har kallats lat, för svag, för ojämn för mjuk och för fysiskt lätt.

Bara ett år efter att Teräväinen bidrog med tio slutspelspoäng till Blackhawks Stanley Cup-seger, så trejdade Chicago bort sitt sin första reservering från draften 2012.

Carolina, dit Teräväinen hamnade, hade inte nått slutspel sedan 2009 och verkade i jämförelse med Chicago – med tre Stanley Cup-titlar på sex säsonger – som den totala NHL-periferin.

Vem trodde månne i det skedet att Raleigh i North Carolina skulle visa sig bli den nya ”Teukkas” lyckliga plats?

World Cup blev ett lågvattenmärke

Pessimismen gällande Teräväinens framtid växte under den sorgliga World Cup-turneringen på hösten 2016 – precis före Teräväinens första säsong med Hurricanes.

Finland floppade i World Cup och Teräväinen var till slut lagets 13:e forward. Han såg ut att cirkla omkring utanför spelet och många var färdiga att räkna ut lättviktaren. Han verkade som gårdagens nyheter, då alla väntade på att Laine, Puljujärvi och Aho skulle inleda sina NHL-karriärer.

Teuvo Teräväinen
Teuvo Teräväinen i World Cup. Teuvo Teräväinen Bild: Matti Raivio / All Over Press teräväinen,ishockey,Teuvo Teräväinen

Då hade Teräväinen precis firat sin 22:a födelsedag. Och var fortfarande både världsmästare och Stanley Cup-vinnare. Det går undan i nedförsbackarna nuförtiden.

Från Ahos sidekick till stjärna på egna ben

I Carolina och Raleigh var den stora nyheten hösten 2016 att Sebastian Aho kom till stan.

Trots att Aho reserverades först i NHL-draftens andra omgång som 35:e spelare sommaren 2015 (Teräväinen reserverades som18:e tre år tidigare), så var första centern från den gyllene JVM-turneringen några månader efter reserveringen spelaren som allt ljus riktades på.

Vem mindes då att Teräväinen två år tidigare varit världsmästarlagets kapten, första center, turneringens dominerande spelare och vinnare av poängligan?

I Carolina spelade Teräväinen och Aho spelade direkt från inledningen ofta i samma kedja och den några år äldre Stanley Cup-vinnaren var såklart viktig för nykomlingen Aho även utanför isen.

Aho och Teräväinen firar ett mål.
Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho. Aho och Teräväinen firar ett mål. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Sebastian Aho,Teuvo Teräväinen,Carolina Hurricanes

Ahos första säsong blev i skymundan av att Auston Matthews och Patrik Laine gjorde upp om Calder-priset, men 24 mål och 49 poäng och var ett ypperligt facit.

Teräväinens 15 + 27 väckte inga större känslor. Han var sjätte i den interna poängligan, tre noteringar sämre än Elias Lindholm och två före Lee Slempniak. Teräväinen hade ändå visat att han kan spela NHL-hockey i en offensiv roll.

2017/18 satt den finländska duon sedan in en större växel och bildade Hurricanes farligaste anfallsvapen.

Etta och tvåa i interna poängligan med 65 poäng för Aho och 62 för Teräväinen. Samspelet var ofta en fröjd för ögat och många insåg att Teräväinens blixtsnabba hockeyintellekt bidrog till Ahos spel – och inte bara tvärtom.

Fortfarande hade ändå Teräväinen en tendens att ibland försvinna ur bilden och flaxa omkring.

Den ovanan har försvunnit efter att assisterande tränaren Ron Brind’Amour tog över som Carolinas coach då den här veckans avslöjade hockeygris – Bill Peters – flyttade till Calgary.

Tuffingen och artisten – en perfekt kombination

Snabbt tänkt verkade Rod Brind’Amour inte som den optimala coachen för en kille som varvade offensiv briljans med defensiv lättja.

Brind’Amour var en utpräglat tuff spelare, som alltid jobbade stenhårt i båda riktningarna. Urtypen på en kanadensisk hockeyspelare av den mellangamla skolan.

Men trots att han utseendemässigt skulle platsa utan problem i rollen som så kallad väggmålare i en mafiafilm, så var han aldrig en ful spelare. Fysiskt tuff, jo, men framförallt en hockeyspelare av elitklass som gjorde 80+-poäng i fyra repriser med 35+62 som toppnotering.

Rod Brind'Amour ger direktiv åt sina spelare.
Rod Brind'Amour. Rod Brind'Amour ger direktiv åt sina spelare. Bild: Chris Szagola/CSM/REX/All Over Press Rod Brind'Amour

Med andra ord så har han öga för att identifiera talang när han ser den.

Brind’Amour hade redan som assisterande tränare visat att han gillar Teräväinens spel och när han tog över som chefstränare, så blev det en verklig spark framåt för Ahos ”assistent”.

Coachen ville att Teräväinen skulle utnyttja sin starka skridskoåkning och sitt fantastiska spelsinne också i det defensiva spelet. Under Peters var det andra spelare som fick göra det tunga lyftandet i den egna änden och döda utvisningar.

Sagt och gjort.

Med Brind’Amour som coach snittade Teräväinen förra säsongen precis under en minut i boxplay per match – och den här hösten närmar han sig en och halv minut.

Lägg till att av forwardarna är det bara Jordan Staal och Lucas Wallmark som blockerat fler skott än Teräväinens 10 stycken så här långt.

Och vem av Carolina-forwardarna tror ni har bästa plus/minus-notering?

Förtroende föder framgång

Rod Brind’Amour har genom att visa förtroende och genom intelligent coaching förvandlat den forne riskspelaren till Carolinas version av Jere Lehtinen. Det vill säga att tränaren vänder blicken direkt mot den tystlåtna finländaren oberoende av om det gäller att göra mål, eller försvara målet.

Eller som Rod Brind’Amour beskrev Teräväinen i en intervju för lokala tidningen The News & Observer (13 november): ”Han får inte mycket uppmärksamhet för det vad han gör. Han är en tvåvägsspelare, en av ligans bästa, i min åsikt”.

Det ur munnen på en man som inte öppnar gapet i onödan. Och som själv tog emot Selke Trophy två gånger under sin aktiva karriär.

”Our silent star”, är tränarens sammanfattning.

Helt tydligt att han gillar spelare som låter handlingarna tala för sig. Det känns antagligen bekant.

Poängproduktionen utvecklas samtidigt

Brind’Amour har knappast behövt göra så väldigt mycket mer än att få Teräväinen att lita på sitt eget kunnande. Vågar påstå att skillnaden mellan Teräväinen i World Cup 2016 och i Raleigh 2019 still största del sitter mellan öronen. Resten härstammar från bättre fysisk träning.

Det bästa med Teräväinens nya identitet som tvåvägsspelare är att den verkligen inte har hämmat hans offensiva produktion. Tvärtom: 44, 62, 76 och i skrivande stund 26 på 24 matcher – så har Teräväinens poängproduktion utvecklats per säsong i Carolina.

Teuvo Teräväinen jublar.
Teuvo Teräväinen firar. Teuvo Teräväinen jublar. Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved NHL,Teuvo Teräväinen,ishockey

För närvarande ser det alltså fullt möjligt ut att Teräväinen når 100 poäng den här säsongen. Coachens toppnotering på 97 poäng sitter säkert där någonstans i bakhuvudet och kittlar.

Förra säsongen var Aho Hurricanes bästa poängproducent, före Teräväinen, och för tillfället leder supertalangen Andre Svechnikov internt, två poäng före Teräväinen. 19-åringen är ändå mer av en utpräglat offensiv snajper, medan Teräväinen ofta bär ansvaret för att skapa spelet.

Ansvarsfull – Teuvo Teräväinen i dag

Slutspelsäventyret förra våren cementerade Teräväinens roll och betydelse för laget.

Först var han med 33 poäng på 32 matcher under grundseriens sista två månader Carolinas effektivaste forward då laget febrilt jagade – och fick – sin första slutspelsvår på tio år.

Och när solskenssagan rullade på hela vägen till konferensfinalen, så var Teräväinen med sju mål på 15 matcher Hurricanes bästa målskytt.

Han visade tydligt att han varit med förr i slutspel och steg gång på gång fram i viktiga lägen genom att vara anmärkningsvärt beslutsam och driven – men samtidigt kylig både med och utan puck.

Ansvarsfull var ordet.

Den som följde med Junior-VM 2014 kanske minns hur Teräväinen blev desto bättre desto mera som stod på spel. Senare har den egenskapen ibland saknats, men våren 2019 visade att då Teräväinen känner att han är en nyckelspelare, så skakar inte klubban i händerna.

Avslutningsvis en godbit för den som gillar avancerad statistik. Av alla spelare i NHL som den här säsongen spelat regelbundet har Teuvo Teräväinen den bästa corsi-procenten.

Samma på svenska: 62,2 procent av chanserna som skapats när Teräväinen är på isen har riktat sig mot motståndarens mål. En exceptionellt hög notering till och med i puckkontrollerande Carolina.

Det är sådant som händer när en idrottare – eller vem som helst för den del – kommer till sin ”happy place”.

Tack för att du läste.

Källor: newsobserver.com, hockey-reference.com, nhl.com, foxsports.com, quanthockey.com, wikipedia

Läs också