Hoppa till huvudinnehåll

Örnarna har inte lyft med Dufva – SaiPa sänkte Sport i sista minuten: ”Skulle påstå att det här gör förlusten oerhört tung”

Risto Dufva står i båset.
Risto Dufva gick på sin andra förlust som Sports tränare. Risto Dufva står i båset. Bild: Matti Raivio/All Over Press Risto Dufva

Risto Dufva har inte fått någon drömstart i Vasa. Tränarprofilen tvingades svälja en riktigt jobbig förlust hemma mot SaiPa. "Vi blir straffade när vi slarvar", säger Dufva.

För prick en vecka sedan stod Ari-Pekka Pajuluoma fortfarande i Sports bås som huvudtränare. Nu blåser det nya vindar i Vasalaget – men Risto Dufva har inte fått till en klassisk 180-gradersvändning på momangen.

Förlust i måndags mot HIFK, seger i onsdags mot KooKoo och en ny förlust i kväll mot SaiPa. Dessutom på ett riktigt tungt sätt.

Klockan stannade på 59.12 när Topi Piipponen skickade in en retur till 1–0 för gästerna. Det resultatet stod sig till slutsignalen.

– Man kan förlora en ishockeymatch på många sätt. Med min erfarenhet skulle jag påstå att det inte lönar sig att förlora så här. Det blir så oerhört tungt, säger Dufva på presskonferensen.

– Matchen var jämn och sedan blir vi straffade när vi slarvar. Om det här är vägen som är utstakad för oss må det vara så, men jag fokuserar främst på spelarnas vilja och attityd. Det har sett bra ut hela veckan.

Ser inte att dåliga starten tynger

Sport har vunnit fem matcher på hela hösten och är förankrad som jumbo i tabellen. Efter kvällens matcher är avståndet upp till den tionde och sista slutspelsplatsen uppe i fjorton poäng.

Dufvas första dagar som Sports tränare har varit fyllda av matcher. Nu väntar lite tid att träna. Vasalaget spelar sin följande match på torsdag nästa vecka hemma på Kopparön mot Tappara.

– En spelmässig förändring är en längre process och man kan inte lyckas med det genom att bara spela matcher. Däremot kan man direkt påverka spelarnas sätt att agera och deras vilja. Jag ser inte att den tunga första delen av säsongen tynger spelarna, säger Dufva.

Kärpät gick på ovanlig förlust

I andra änden av tabellen jagade Kärpät ett ligarekord i kväll. Målet i Helsingfors var att ta tolfte raka trepoängaren och samtidigt tangera TPS segerrekord i grundserien.

Förra säsongens silverlag har varit snudd på oslagbart hela hösten. Laget hade kammat noll en endaste gång efter 23 omgångar. Det hände för drygt två månader sedan.

I Ishallen såg HIFK till att det skedde igen. Hemmalaget var rätt tillbakapressat, men Frans Tuohimaa växte fram till en jätte i målet. Tuohimaa räddade 34 skott och höll nollan.

Framåt gjorde Jere Sallinen och Otto Paajanen målen som satte punkt för Kärpäts segersvit som hade pågått i över en månad.

Frans Tuohimaa.
Frans Tuohimaa spelade strålande mot Kärpät. Frans Tuohimaa. Bild: Matti Raivio/All Over Press Frans Tuohimaa

Samtidigt skaffade sig HIFK något alldeles unikt den här hockeyhösten – plusstatistik mot serieledaren. Lagen har tagit varsin trepoängare och HIFK har dessutom vunnit en match efter förlängning mot Kärpät.

– Vi växte in i matchen och fick mer självförtroende. Det blev bättre för varje period. Kärpät har vunnit mycket och man märkte att de känner sig bekväma, men vi blev tajtare defensivt och Tuohimaa spelade en fin match, säger HIFK-tränaren Jarno Pikkarainen i Telias intervju.

Trots förlusten är Kärpät tabelletta. Tvåan Tappara avgjorde sent mot Jukurit och är nu fyra poäng efter.

Ishockey, FM-ligan:

HIFK–Kärpät 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
Ilves–KooKoo 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)
Jukurit–Tappara 2–3 (2–0, 0–2, 0–1)
KalPa–JYP 6–4 (2–1, 3–0, 1–3)
Sport–SaiPa 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
Pelicans–HPK 1–6 (1–0, 0–2, 0–4)

Ishockey, KHL:

Jokerit–Sibir Novosibirsk 1–4 (1–1, 0–1, 0–2)