Hoppa till huvudinnehåll

Överraskningsvärvningen: Lejon- och Ilveslegendaren Raimo Helminen tar över som tränare för TPS nästa säsong

Raimo Helminen.
Raimo Helminen var Jukka Jalonens assisterande tränare i Jokerit. Raimo Helminen. Bild: Tomi Hänninen Raimo Helminen

Från Juniorlejonen till Åbo. Raimo Helminen är TPS nästa chefstränare. Ishockeyligalaget meddelar att man tecknat ett ettårigt kontrakt med ”Raipe”. Det passar oss perfekt, säger TPS vd Santtu Jokinen.

Den pågående säsongen har varit turbulent för TPS. Först sade sportchefen Antero Niittymäki upp sig. Efter det fick tränaren Kalle Kaskinen gå.

Den tidigare JYP-lotsen Marko Virtanen tog på sig tränaransvaret. Sedan meddelade klubben att Rauli Urama, närmast från ishockeyförbundet, tar över som sportchef i maj.

Nu står det klart att Urama får sällskap från landslagshåll. Raimo Helminen tar nämligen över som chefstränare efter den pågående säsongen.

Marko Virtanen ska i sin tur ta över Lukkos A-juniorer i ett år innan han tar över som chefstränare för ligalaget.

Kontraktet mellan TPS och Helminen är ettårigt.

– Det passar perfekt in i vårt ombygge. ”Raipe” har också gjort ett gediget jobb med unga spelare och det för med sig ett mervärde för TPS. Som en tidigare toppspelare tror vi också att han kan bidra med verktyg för våra veteranspelare, säger klubbens vd Santtu Jokinen.

"Lite nya vindar"

Helminen fungerar som bäst som chefstränare för U20-landslaget i ishockey.

– Det ettåriga kontraktet var att föredra och inom ramen av det kommer det säkert att klarna vad jag kan bidra med. Jag kommer att försöka bidra med mig egen stil i det vardagliga jobbet. Säkert lite nya vindar också, säger Helminen.

För "Raipes" del blir chefstränaruppdraget det andra i ligan. Han var chefstränare för Ilves säsongen 2012/13, men fick sparken halvvägs in i säsongen. Han har också varit assisterande tränare i fostrarföreningen och bland andra Jokerit.

Tidigare hade Karri Kivi ryktats vara högaktuell för att ta över som chefstränare.

TPS ligger som bäst näst sist i ishockeyligan. Laget slog Ässät så sent som på torsdagskvällen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport