Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens president påstår att Leonardo DiCaprio finansierar anlagda bränder i Amazonas

Leonardo DiCaprio
DiCaprio säger att brandbekämparna som Bolsonaro anklagar för att anlägga bränder i Amazonas regnskog förtjänar hans stöd, men han har inte finansierat dem. Leonardo DiCaprio Bild: /All Over Press Leonardo DiCaprio

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar, utan bevis, den amerikanska skådespelaren Leonardo DiCaprio för att finansiera anlagda skogsbränder i Amazonas.

Bolsonaro påstår att DiCaprio donerat pengar till välgörenhetsorganisationer som presidenten hävdar att delvis är skyldiga till de anlagda bränderna i Amazonas det här året.

- DiCaprio är en cool kille, eller hur? Donerar pengar till att sätta eld på Amazonas, sade Bolsonaro till en skara av sina anhängare i Brasilien under fredagen.

DiCaprios miljöorganisation Earth Alliance har lovat fem miljoner dollar till aktörer som arbetar med att stoppa bränderna i Amazonas regnskog, efter att en våg av skogsbränder förstörde stora delar av Amazonas i juli och augusti.

Brasiliens president Jair Bolsonaro
Det är inte första gången som Bolsonaro utan att ha några bevis anklagar miljöorganisationer för att sätta eld på Amazonas. Brasiliens president Jair Bolsonaro Bild: imago images/Fotoarena/ All Over Press Jair Bolsonaro

Utpekade miljöorganisationer förtjänar vårt stöd, svarar DiCaprio

Bolsonaros kritik mot Leonardo DiCaprio är en del av den brasilianska regeringens kampanj mot icke-kommersiella miljöorganisationer i Brasilien.

DiCaprio svarade på kritiken med att säga att han inte donerat pengar till någon av de två välgörenhetsorganisationer, som hittills prickats av utredare i Brasilien.

"Även om de förtjänar vårt stöd, har vi inte finansierat organisationerna som har blivit utpekade", säger DiCaprio i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån AP.

Han fortsätter med att säga att han stöder alla grupper som försöker skydda de oersättliga ekosystemen i Amazonas.

Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
Avskogningen i Amazonas regnskog ökar för varje år. Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien regnskog,Amazonas,Brasilien
En grupp apor som tillhör arten Zogue Zogue Rabo de Fogo sitter på en trädgren i Amazonas.
Amazonas är hem för hundratusentals djur- och växtarter. En grupp apor som tillhör arten Zogue Zogue Rabo de Fogo sitter på en trädgren i Amazonas. Bild: EPA-EFE/GABRIEL MELO SANTOS Zogue Zogue Rabo de Fogo

Polisräd mot två miljöorganisationer

Presidentens påstående om DiCaprio kom efter en polisräd mot två välgörenhetsorganisationer i Amazonas-delstaten Pará tidigare den här veckan.

Även fyra frivilliga brandmän arresterades, och utreddes för att med flit anlägga bränder för att få in mera bidrag från regnskogs-sympatisörer.

Brandmännen förnekade anklagelserna och frigavs senare.

Federala åklagare i Brasilien säger att undersökningar tyder på att det i första hand är personer som vill använda marken, och inte frivilliga brandmän och miljöorganisationer, som anlägger skogsbränder i Amazonas.

Källor: AP

Läs också