Hoppa till huvudinnehåll

Hård brittisk kritik mot lättvindig frigivning av terrordömda – samtidigt hyllas de som gav sig på angriparen med en valtand och en brandsläckare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och polischefen Ian Dyson besökte brottsplatsen på London Bridge på lördagen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och polischefen Ian Dyson besökte brottsplatsen på London Bridge på lördagen. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och polischefen Ian Dyson besökte brottsplatsen på London Bridge på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

En polsk kock och en man som avtjänat ett fängelsestraff för mord hjälpte till med att avbryta gårdagens terrordåd på London Bridge. Det rapporterar brittiska medier. Samtidigt förs en debatt om reglerna för frigivning av terrordömda. Den misstänkte gärningsmannen hann hugga ihjäl två människor.

- Vi spelar rysk roulett med människors liv då vi låter dömda, kända, radikaliserade, kriminella jihadister gå omkring på våra gator, säger den brittiska antiterrormyndighetens tidigare chef, Chris Phillips, till The Guardian.

Enligt Phillips kan inte polisen eller säkerhetstjänsterna något åt att det straffrättsliga systemet friger brottslingar tidigt, trots att de fortfarande är radikaliserade.

Då hade det visat sig att 28-årige Usman Khan, som utförde terrordådet vid London Bridge på fredagen, var villkorligt frigiven efter att ha avtjänat hälften av det straff han dömdes till 2012 för förberedelse till terrorbrott.

Polisen hjälpte en skadad man nära London Bridge på lördagen, efter att den misstänkte gärningsmannen dödats av polis.
Polisen hjälpte en skadad man nära London Bridge på lördagen, efter att den misstänkte gärningsmannen dödats av polis. Polisen hjälpte en skadad man nära London Bridge på lördagen, efter att den misstänkte gärningsmannen dödats av polis. Bild: AFP / Lehtikuva London,terrorattacker

Khan och sju av hans kamrater dömdes till långa fängelsestraff för att de förberett terrorattacker bland annat mot Londonbörsen, men också för planer på ett träningsläger för jihadister i Pakistan. Ursprungligen dömdes de till straff som kunde förlängas vid behov.

Johnson tycker att terrordömda borde avtjäna hela straffet

2013 överklagade Khan och hans grupp sina straff och då förvandlades de till straff med ett bestämt slut och som möjliggjorde villkorlig frigivning efter att halva straffet avtjänats.

Enligt uppgifter i flera brittiska medier frigavs Khan villkorligt efter att han avtjänat hälften av sitt 16 år långa fängelsestraff. Han bar fotboja.

Frigivningen av Khan och andra terrordömda har alltså nu väckt debatt i Storbritannien. Då premiärminister Johnson besökte attentatsplatsen på lördagen sade han sig anse att terrordömda borde avtjäna sina straff fullt ut.

Premiärminister Johnson under sitt besök på attentatsplatsen på lördagen.
Premiärminister Johnson under sitt besök på attentatsplatsen på lördagen. Premiärminister Johnson under sitt besök på attentatsplatsen på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

- Jag tycker att praxisen med automatisk, tidig frigivning där man kan halvera straffet och släppa verkligt våldsamma brottslingar på fri fot tidigt, helt enkelt inte fungerar, sade Johnson.

Gärningsmannen deltog i program för avradikalisering

Flera brittiska medier rapporterar att den misstänkte gärningsmannen Usman Khan har deltagit i program för avradikalisering, ursprungligen av eget initiativ.

Brittiska ITV har publicerat ett brev som Khan ska ha skrivit redan 2012 där han bad om att få delta i en kurs för avradikalisering för att bevisa för omvärlden att han mognat och är förmögen att leva sitt liv som en god muslim och god brittisk medborgare.

I villkoren för hans frigivning i fjol ingick också att han måste delta i regeringens rehabiliteringsprogram för människor som varit inblandade i terrorism.

Hjältar beväpnade med valtand och brandsläckare hyllas

På lördagen deltog Khan i ett seminarium i Fishmonger's Hall i den norra ändan av London Bridge. Seminariet var arrangerat av Cambridge University, och ingick i ett program för studenter och före detta fångar om rehabilitering av fångar.

Enligt polisen hade Khan med sig knivar och var klädd i ett falskt bombbälte och han inledde sin knivattack redan inne i Fishmonger´s Hall. Attacken fortsatte utanför lokalen.

Daily Mail och andra brittiska medier uppger att en polsk kock på Fishmonger's Hall ryckte ner en narvals huggtand från väggen i lokalen och jagade Khan med den.

Hoppa över Twitterpostning

Han och andra människor som avbröt knivattacken, jagade den misstänkte gärningsmannen och övermannade honom hyllas nu av många som hjältar. Videor på hur Khan övermannas med hjälp av den förmodade huggtanden och en brandsläckare har spridits på sociala medier.

Enligt bland annat BBC fanns bland de här hjältarna också en man som avtjänat ett långt fängelsestraff för ett mord och som deltog i samma seminarium på Fishmonger's Hall som Khan.

Khan sköts slutligen ihjäl av polisen. Enligt preliminära uppgifter hade polisen då upptäckt bombbältet, som sedan visade sig vara en attrapp.

En kvinna och en man höggs ihjäl av Khan. En man och två kvinnor vårdas på sjukhus för sina skador.

IS har tagit på sig dådet. Terrorgruppen säger att mannen som utförde attacken var en krigare för IS.

Källor: Reuters, AFP, BBC, The Guardian, ITV, Daily Mail

Artiken uppdaterades 30.11 klockan 22.00 med att IS har tagit på sig dådet.

Läs också