Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Niskanen har vridit på skruvarna och tryckt på knapparna igen – och det är allra mest fascinerande med världsmästaren

Iivo Niskanen jublar på prispodiet med skidorna i ena handen, stavarna i andra.
Iivo Niskanen stod pall för favoritrycket på 15 kilometer klassiskt i Ruka på lördagen. Iivo Niskanen jublar på prispodiet med skidorna i ena handen, stavarna i andra. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

En maktdemonstration i terrängen, en trippel Ruka-segrar i bakfickan, ett hav av möjligheter i vinter. Iivo Niskanen är där han vill vara – för att han vill vara där, skriver Yle Sportens Mats Ahlnäs.

Det finns mycket som man fäster sig vid när man tittar på världens bästa idrottare oavsett sport. Den tekniska briljansen, den mentala styrkan, den omättbara hungern att alltid vinna.

Det allra mest fascinerande är ändå strävan att alltid bli bättre.

Fotbollens allra största spelare står aldrig stilla i sin egen utveckling. Ishockeyns främsta namn trissar ständigt upp tempot i rinken. Friidrottens främsta atleter tänjer på det som vi trodde var fysiskt omöjligt.

Allt handlar om dedikation, koncentration och tro.

Iivo Niskanen ska sorteras in i den kategorin. Sedan han slog upp tältet i världseliten i längdåkning har han format sina somrar, höstar och vintrar efter säsongens kurva.

VM-vintern 2017 lade han precis allt krut på att vara som bäst den 1 mars i terrängen i Lahtis.

OS-året 2018 hade han vridit om fokus till långa, tunga, hårda pass för att vinna guld på den klassiska femmilen.

Inför förra säsongen hade han tryckt på fristilen. Han ville kämpa om VM-medaljerna på andra distanser än sin favoritdistans – och blev VM-fyra på skiathlonen.

Vridit åt skruvarna igen

Satsningarna har burit precis dit han vill. Han är individuell världs- och olympiamästare, och numera vet vi att Iivo Niskanen är världens bästa klassiska längdåkare på herrsidan.

I dag fick hela skid-Finland också ett kvitto på att han har gjort allt rätt igen. Han har tryckt på knapparna, vridit åt skruvarna och riktat om fokus på nytt.

Ni som har följt upptakten till vinterns världscup har sett pratet om hans ökade träningsdoser. Han är uppe och knackar på mängder som få längdåkare har rört vid.

Det talas om över 1100 träningstimmar. Det är i snitt över tre timmar varje dag året runt.

Han strök det trygga upplägget med höghöjdsläger i Italien under försäsongen och tränade i stället på hemmaplan. Avsikten var att testa något nytt inför en mästerskapsfri vinter och träna mer för att förhoppningsvis tåla en större tävlingsbelastning under säsongen.

Iivo Niskanen är på jakt den här säsongen. Under mästerskapsåren har han tävlat relativt sparsamt för att kunna explodera vid exakt rätt tillfälle.

Nu ska han hitta jämnheten i prestationen, vänja sig vid att tävla helg efter helg och pricka pallen ofta. Den totala världscupen är ett prioriterat mål i vinter – och starten kunde inte ha varit bättre.

Gesterna vittnade om vad det betydde

Fredagens klassiska sprint var en fingervisning om att en tuffare Iivo Niskanen kan hävda sig hyfsat i sprinter i vinter – en total nödvändighet om Niskanen ska ha någon chans att kämpa om totalsegern i världscupen.

Lördagens distanslopp var en ren påminnelse om att han gör vad han vill i klassisk teknik när skidorna fungerar. Han stod för en maktdemonstration i terrängen – och var knappt nöjd efteråt i intervjuerna.

Gesterna vid målgången vittnade om den fullbordade trippeln i Ruka-segrar ändå betydde en hel massa. Han befäste sin position som den klassiska kungen.

Nu har han ett hav av möjligheter framför sig i vinter. Formen är på sin plats, premiären har redan fungerat som en trampolin in i säsongen.

Han går för en tätplacering i den totala världscupen – för att han vill göra det.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport