Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski hängde på Therese Johaug – slutade tvåa bakom överlägsna norskan

Krista Pärmäkoski fick ett skönt formbesked i säsongens första distanslopp. Hon tappade 30 sekunder mot överlägsna Therese Johaug på 10 kilometer klassiskt men knep en fin andraplats på hemmaplan.

För ett år sedan gjorde Therese Johaug comeback efter sin avstängning och säsongen blev ett enda långt segertåg med stor dominans i distansloppen i världscupen och flera VM-guld.

En av de stora frågorna inför den här säsongen har varit om någon åkare kan utmana Johaug. I säsongens första distanslopp blev svaret ett klart nej.

Johaug var precis så överlägsen som hon förväntades vara.

– Jag är väldigt glad och det är roligt att vara tillbaka högst upp på prispallen. Mina skidorna var väldigt bra och jag hade krafter i spåret, säger Johaug i sin segerintervju.

Startordningen i loppet bäddade för en intressant tävling. Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski och Therese Johaug gick ut i spåret efter varandra.

Karlsson satte press på Johaug tidigt men sedan sprängde norskan fältet. Johaug tryckte på för allt vad tygen höll och ledningen bara växte.

Johaug och Pärmäkoski sida vid sida på målrakan

Då drygt fyra kilometer återstod av loppet var Johaug i fatt Pärmäkoski som startade 30 sekunder före. Pärmäkoski hade redan då kopplat ett grepp om andraplatsen och hängde sedan på Johaug ända in i mål.

Åkarna gick i mål sida vid sida och Johaug vann tävlingen med 30 sekunder före Pärmäkoski.

– På andra varvet kunde jag ganska så lätt följa med i Thereses fart. Det var en bra tävling och att hon drog på slutet hjälpte mig.

– Jag visste att jag var i bra form och nu är det roligt att fortsätta efter det här resultatet. Man vet att världstoppen inte är långt borta även om 30 sekunder är mycket. Det gäller bara att starta bättre, säger Pärmäkoski till Yle.

Andraplatsen var den andra i karriären för Pärmäkoski i Ruka. 2016 slutade hon tvåa bakom Marit Björgen.

Johaug och Pärmäkoski går i mål sida vid sida.
Johaug vann med 30 sekunder före Pärmäkoski. Johaug och Pärmäkoski går i mål sida vid sida. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug,Krista Pärmäkoski

Niskanen missnöjd med tiondeplats

Ryskan Natalija Nepriajeva avslutade dagens tävling starkt och knep en pallplacering då hon slutade trea.

Tjeckiskan Katerina Razymova med högt startnummer gjorde en stark tävling och hotade länge Pärmäkoskis andraplats. Razymova tappade dock på slutet men var dagens stora sensation med sin femteplats.

Bakom Pärmäkoski gjorde också Kerttu Niskanen också en bra tävling. Niskanen slutade tia men var inte speciellt nöjd med sin insats.

– Jag klarade inte av att hålla samma fart hela vägen, jag startade lite för snabbt. Det positiva är att även om känslan var dålig så räckte det till en placering bland de tio bästa. Jag kan nog bättre, säger hon.

Inför den avslutande jaktstarten i minitouren toppar Johaug sammandraget. Hon kommer att starta söndagens lopp 18 sekunder före Sadie Maubet Bjornsen.

Krista Pärmäkoski går ut i spåret som trea och hon startar 27 sekunder bakom Johaug. Hack i häl kommer Pärmäkoski att ha Nepriajeva som startar två sekunder bakom.

Resultat, 10 km (k):

1. Therese Johaug NOR 26.47,5
2. Krista Pärmäkoski FIN +30,1
3. Natalija Nepriajeva RUS +44,4
4. Sadie Maubet Bjornsen USA +45,7
5. Katerina Razymova CZE +46,7
6. Rosie Brennan USA +57,9
7. Heidi Weng NOR +58,0
8. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +59,6
9. Masako Ishida JPN +1.04,5
10. Kerttu Niskanen FIN +1.07,2
-----------------------
25. Johanna Matintalo FIN +1.34,4
38. Anne Kyllönen FIN +2.08,8
39. Susanna Saapunki FIN +2.09,3
45. Laura Mononen FIN +2.15,7
49. Wilma Nissinen FIN +2.19,6
52. Anni Kainulainen FIN +2.27,2
58. Anita Korva FIN +2.42,3
69. Anni Alakoski FIN +3.10,1
72. Maaret Pajunoja FIN +3.11,1
74. Andrea Julin FIN +3.17,6
77. Tiia Olkkonen FIN +3.36,5

Läs också

Nyligen publicerat - Sport