Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen hittade inget som var riktigt positivt i premiären – kritisk till sina insatser på vallen: "Det tog olovligt länge att skjuta reservskott"

Kaisa Mäkäräinen vid vallen.
Kaisa Mäkäräinen startar i sin första individuella tävling på söndag. Kaisa Mäkäräinen vid vallen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen var allt annat än nöjd efter sin första start i världscupen. Hon bommade en del, åkte inte så snabbt och var självkritisk. ”Jag kan inte riktigt peka på något som var bra”, säger hon.

Finlands stora skidskytteprofil Kaisa Mäkäräinen fick inte riktigt till det i säsongens första insats i världscupen. Hon mjukstartade med en etapp i mixstafetten – och det gick lite trögt framför allt på skjutvallen.

Mäkäräinen gick ut som tvåa på sin sträcka efter att Mari Eder hade lyckats bra. Avståndet upp till italienskan Dorothea Wierer var tretton sekunder.

Mäkäräinen missade ett skott i det liggande skyttet och bommade två skott till i det stående. På sträckan var hon nästan en minut långsammare än tyskan Denise Herrmann. I ren åktid tappade hon nitton sekunder till Herrmann.

– Det här var inte värst bra av mig. Det tog olovligt länge att skjuta reservskotten. Det blåste och jag avvaktade. Jag hade kunnat chansa, men jag tror att det hade blivit bom då, säger Mäkäräinen till Yle.

– Jag kan inte riktigt peka på något som var bra. Det finns mycket att förbättra. Jag avslutade inte så starkt. Det sista saknades, jag hade behövt mer krafter.

Eder nöjd med skyttet

Blåsten var nyckfull i Östersund. Eder, som satte samtliga tio skott, gav en bra bild av läget på vallen.

– Vinden tar tag i en och gör att man svajar lite. Det viktigaste var att jag inte fokuserade på det utan koncentrerade mig på det jag skulle göra. Det var det bästa som den här dagen gav, säger Eder till Yle.

Eder säger att hon är redo att prestera när den första individuella tävlingen i världscupen avgörs på söndag. Sprint står på programmet för både damerna och herrarna.

– Förhoppningsvis återhämtar jag mig från det här på något sätt och att jag skjuter fullt, säger Mäkäräinen.

Seppälä åkte straffrundor

Efter Mäkäräinens sträcka hade Finland ändå häng på täten i stafetten. Tero Seppälä gick ut som fyra, men hoppet om en pallplats slocknade på hans etapp.

Seppälä klarade sig med reservpatroner i det liggande skyttet, men sedan rasade han ihop i det stående. Seppälä bommade mycket och tvingades åka två straffrundor.

– Mari och Kaisa bäddade väl, men sedan misslyckades jag rejält på vallen. Jag kanske försökte för mycket när jag såg hur bra läget var, säger Seppälä till Yle.

Vid växlingen var Finland plötsligt tionde – över två och en halv minut efter ledaren Italien. Olli Hiidensalo hade en rätt otacksam uppgift på sista etappen, fick se sig passerad av bland annat Martin Fourcade och förde in Finland som tia i stafetten.

Italien vann mixstafetten före Norge och Sverige. Tidigare under lördagen blev det svensk seger i singel mixstafetten. De svenska stjärnorna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson såg till att Sverige vann.

Den finländska duon Suvi Minkkinen och Jaakko Ranta slutade 17:e. De blev varvade och fick inte köra i mål.

Skidskytte, världscupen, mixstafett:

1) Italien 1.05.56,1 (0+9)
2) Norge + 4,1 (0+15)
3) Sverige + 59,9 (0+11)
---
10) Finland (Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo) + 2.45,8 (2+14)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport