Hoppa till huvudinnehåll

SFP-politikern Christoffer Hällfors flyttar till Sibbo: "Lappträsk kommer alltid att vara nära mitt hjärta"

En man står i dörröppningen till ett blått trähus.
Christoffer Hällfors (SFP) är kommunstyrelseordförande i Lappträsk. Han visade upp innovativa seniorhus i augusti. En man står i dörröppningen till ett blått trähus. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lappträsk,nybyggnad,Seniorboende,bostadsmässor,egnahemshus,christoffer hällfors

Kommunstyrelsens ordförande Christoffer Hällfors (SFP) flyttar till Sibbo och avstår från sina förtroendeuppdrag i Lappträsk. Men hemgården, skogen och älgjakten håller honom kvar i kommunen.

Hällfors må flytta bort från Lappträsk, men det går inte att ta Lappträsk ur Christoffer Hällfors.

- Hemgården som min syster driver är fortfarande i Lappträsk, och jag har egen skog och sommarstuga i Lappträsk. Så inte kommer jag att lämna Lappträsk totalt. Det är hemadressen som ändrar och därmed måste jag lämna uppdragen som styrelseordförande och fullmäktigeledamot, säger Christoffer Hällfors.

Man kommer att se mig varje höst, varje veckoslut, i älgjakten där i hembyn

Det är av familjeskäl som Christoffer Hällfors nu flyttar till Sibbo. Hans fru har redan flyttat dit.

- Det är lättare leva livet på en ort än på två orter.

Det var ett tungt och svårt beslut att lämna Lappträsk.

- Jag har mycket koppling till Lappträsk, och Lappträsk kommer alltid att vara nära mitt hjärta. Man kommer att se mig varje höst, varje veckoslut, i älgjakten där i hembyn. Och säkert i andra föreningar också. Men de kommunala uppdragen är mycket fast i hemadressen och det är den som nu ändrar.

man i blå kostym
SFP-politikern Christoffer Hällfors besökte Yle Östnylands studio den 27 november. man i blå kostym Bild: Yle/Stefan Härus kommunalpolitik,christoffer hällfors

Men politiken kommer att finnas kvar i Christoffer Hällfors liv. Om inte annat, via jobbet som politik- och dataanalytiker på Svenska folkpartiet. Hällfors blev också nyligen vald till ordförande för Nylands brigads gille.

- Utöver det kommer jag att ha lite mera fritid, det kommer att vara skönt.

Det märks att tanken på att gå med i den kommunala politiken i Sibbo lockar Hällfors.

- Jag har varit aktiv i kommunalpolitiken i Lappträsk sedan jag var 18, och har också varit aktiv i studentpolitiken, så det betyder att jag för det mesta vill påverka det som händer runt omkring mig i samhället. Det kan hända att jag aktiverar mig på något sätt i något skede.

Men först ska han slutföra sitt uppdrag i Lappträsk. Christoffer Hällfors är ordförande för kommunstyrelsen och ledamot i fullmäktige.

man med skägg
Det har varit ett spännande uppdrag, kommenterar Hällfors tiden som ordförande för kommunstyrelsen i Lappträsk. man med skägg Bild: Yle/Stefan Härus kommunalpolitik,christoffer hällfors

Han har trivts bra som ordförande för styrelsen.

- Det har faktiskt varit ett spännande uppdrag, det har hänt så mycket under de här två och ett halvt åren som jag har varit styrelseordförande. Det har varit roligt men också stundvis utmanande.

Hällfors berömmer samarbetsviljan i Lappträsk kommunalpolitik. Men det har ibland tagit sin tid att hitta den gemensamma åsikten i fullmäktige och i styrelsen.

När han började som ordförande i kommunstyrelsen sommaren 2017 låg Lappträsk ekonomi på minus.

- Det var ett underskott på en miljon det året jag tog över. Vi har försökt svänga på ekonomin och det är på väg åt rätt håll även om det inte gått så långt ännu. Styrelsen har gett sitt förslag till nästa års budget och ekonomiplan för följande år, och där föreslår vi en buffert på 200 000 euro. Vi ska försöka få det att gå på plus nästa år, säger Christoffer Hällfors.

Lappträsk kommunfullmäktige har beslutat om att nästa år höja inkomstskattesatsen i Lappträsk med 0,5 procentenheter till 21 procent.

Christoffer Hällfors tror inte det blir svårt att hitta en ny styrelseordförande. Valet sker i januari.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland