Hoppa till huvudinnehåll

Världscupen i skidskytte börjar: Här är Kaisa Mäkäräinens fem tuffaste motståndare

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen jagar en fjärde titel. Kaisa Mäkäräinen. Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press Kaisa Mäkäräinen

När världscupen i skidskytte startar i Östersund är Kaisa Mäkäräinen igen en av favoriterna till totalseger i cupen. Men de senaste åren har kampen blivit betydligt tuffare. Kan Mäkäräinen i år knipa karriärens fjärde totalseger i världscupen? Yle Sporten analyserar Mäkäräinens fem tuffaste konkurrenter i kampen om kristallkulan.

Kaisa Mäkäräinen, FIN

Inleder kanske sin sista säsong. Har tre totalsegrar 2011, 2014 och 2018, i fjol fick hon nöja sig med en sjunde plats. 36-åringen har hållit hög nivå under de tio senaste säsongerna. Men de senaste åren har det blivit allt svårare att hävda sig då konkurrensen hårdnat.

Mäkäräinens försprång i spåret har krympt avsevärt. För att klara sig i år måste hon höja träffsäkerheten på vallen med några pinnhål. Dessutom förlorar hon viktiga sekunder i själva skyttet då hon hör till de långsammaste damerna på vallen. I fjol hade hon även några riktiga bottennapp.

För att nå en fjärde totalseger krävs att Mäkäräinen skjuter bättre och snabbare och att hon hittar tillbaka till den jämnhet hon visat upp tidigare säsonger. En svår uppgift, men inte omöjlig!

Dorothea Wierer, ITA

Segrade i totalcupen i fjol. Den säkert och snabbt skjutande italienskan har också förbättrat sin åkning. Hade inga totalfloppar under fjolårssäsongen. Men framgången i fjol gjorde att sommarträningen kom igång lite senare än normalt.

Dorothea Wierer.
Dorothea Wierer vann världscupen i fjol Dorothea Wierer. Bild: imago/CEPix/All Over Press Dorothea Wierer

Dessutom har hon fokus klart inställt på hemma-VM i februari. Men Wierer är alltid säker och med en jämn säsong kan hon mycket väl stå som totalsegrare även i vår. Wierer har sagt att det här kan vara hennes sista säsong. Om det är fallet så lyckas hon hålla fokuset genom hela säsongen?

Kolla in Sportlivs minidokumentär om Dorothea Wierer

Lisa Vittozzi, ITA

Ledde länge totalcupen i fjol. Tog med besked det definitiva steget in i världseliten. Hennes skytte var den bärande kraften i framgången, en träffsäkerhet på 88 procent under säsongen.

Men den mentala pressen blev för stor för den 24-åriga italienskan. Avslutet på säsongen var en ren mardröm för Vittozzi.

Lisa Vittozzi ampuu.
Lisa Vittozzi stark kandidat för totalsegern Lisa Vittozzi ampuu. Bild: Magnus Eklöv Yle Lisa Vittozzi,skidskytte,skidskytte damer

Den här sommaren har hon jobbat hårt för att inte upprepa misstagen från i fjol. Lyckas hon hålla en stabil nivå utan grova misslyckanden är hon kanske den största favoriten till totalsegern. Med stort självförtroende och med de erfarenheter hon fick med sig från i fjol kan det mycket väl gå vägen i år för Vittozzi.

Hanna Öberg, SWE

Var den stabilaste av damerna under fjolårssäsongen. Men hälsoproblem och Wolfgang Pichlers beslut att stå över deltävlingarna i USA och Kanada spolierade Öbergs chanser till totalsegern. Trots att hon missade fem deltävlingar kom hon femma i sammandraget.

Hanna Öberg firar OS-guld i Pyeongchang.
Hanna Öberg har kapacitet att vinna världscupen Hanna Öberg firar OS-guld i Pyeongchang. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Hanna Öberg

Öberg hade en snittplacering på sju i de tävlingar hon deltog i och klättrade upp på prispallen i sex repriser. Den bästa snittplaceringen av alla. 24-åriga Öberg är OS- och VM-guldmedaljör och jagar på allvar nu sin första totalseger.

Öbergs säkra skytte har varit hennes vassaste vapen och gett henne framgång framförallt i distansloppen. Med ett lyft i spåret kommer framgång även i de övriga tävlingsformerna.

Efter förra säsongen klev demontränaren Wolfgang Pichler ner från chefstränarposten. Har hans efterträdare klarat av att piska den svenska stjärnan till likadan kanonform och lyckas hon hålla sig frisk?

Det har gått elva säsonger sedan Helena Ekholms totalseger, så det är på tiden att den svenska segertorkan bryts.

Marte Olsbu Röiseland, NOR

Var fyra i totalcupen i fjol med tre segrar. Men Röiseland var för ojämn för att på allvar kunnat utmana Wierer i kampen. Framförallt Röiselands säsongsstart lämnade en hel del att önska.

Norskan lyckades inte under en enda tävlingsvecka placera sig fler än två gånger på raken bland de fem främsta. Med placeringar bland de tio främsta kan man klara sig långt, men för att vinna totalcupen behövs fler pallplaceringar.

Marte Olsbu Röiseland.
Marte Olsbu Röiseland Norges hopp på damsidan Marte Olsbu Röiseland. Bild: imago/Camera 4/All Over Press Marte Olsbu Røiseland

Röiseland har definitivt kapaciteten att klara av det. Hon var den fjärde snabbaste i spåret av toppdamerna efter Denise Herrmann, Kaisa Mäkäräinen och Anastasija Kuzmina.

Nu då hon tagit steget förbi Tiril Eckhoff i den interna norska rankingen så får hon garanterat allt stöd hon någonsin behöver från det massiva norska serviceteamet. Skall det ge henne en extra boost i spåret?

Paulina Fialkova, SVK

Slovakiskan tog ett jättekliv framåt i karriären i fjol. En sjätte plats i totalcupen var mer än hon själv vågade hoppas på. Ojämnheten var ännu i fjol ett hinder för att på allvar kämpa om totalcupen.

Nu med mera erfarenhet och ett träningsår till på nacken börjar 27-åringen vara färdig mentalt och fysiskt för att utmana topp damerna i världscupen.

Paulina Fialkova.
Paulina Fialkova. Paulina Fialkova. Bild: imago/Camera 4/All Over Press Paulína Fialková

Nu då Anastasija Kuzmina avslutat sin karriär får Fialkova försöka fylla de stövlar hon lämnat efter sig.

Fialkova kommer inte att vara den som skördar flest segrar i vinter, men om hon lyckas minska på de dåliga tävlingarnas antal och höja på träffsäkerheten i stående skyttet är hon ett verkligt hot för Mäkäräinen och de övriga damerna som kämpar om seger i totalcupen.

Världscupen i skidskytte inleds på lördag och samtliga deltävlingar refereras på svenska av Magnus Eklöv.