Berit Söderholm är pensionär, men hoppar in som sjukskötare ibland. Pensionären Marianne Buss jobbade länge övertid och håller i dag på med frivilligarbete. 72-åriga Margita Lindholm arbetar ännu heltid. Varför vill de här kvinnorna inte sluta jobba?
Berit Söderholm är en av de pensionärer som hoppar in några gånger i månader på sin gamla arbetsplats. Nu i slutet av året blir det speciellt långa arbetsturer som sjukskötare på intensivvårdsavdelningen vid Vasa centralsjukhus.
- Personalen har ganska mycket ledigheter kring jul och nyår. Då behövs det någon med kunskap och erfarenhet. Man kan inte sätta in vilken sjukskötare som helst vid en avdelning för intensivvård, berättar Berit Söderholm.
Varför vill man ha ett så krävande jobb när man ändå är pensionerad?
- Det är utmanande och givande. Man ska veta vad man gör och man lär sig nytt dagligen så det är väldigt intressant. Kunskapen man har fått genom åren finns, men man vill ändå få ännu mera kunskap, säger Söderholm.

Margita återvände till heltidsjobb då hon blev ensam : “Vad ska man sitta här och sörja?
Margita Lindholm bor ensam i sitt hus i Tenala. Hon är 72 år gammal och jobbar fortfarande för fulla muggar med sitt städföretag. Hon lämnade aldrig egentligen arbetslivet men taggade ner en aning då hon kom i pensionsåldern. Men så blev hon plötsligt ensam.
- Min man gick bort knall och fall och då tänkte jag att nej, inte kan jag sitta hemma och sörja. Jag valde i stället att jobba bland folk. Våra kunder har blivit vänner under de 20 år jag har jobbat med dem, säger Lindholm.
Margita Lindholm har en städfirma som också sköter om fastigheter och gårdar. Ett tungt, men givande arbete och dagarna blir långa.
- Jag stiger upp klockan tre på morgonen och åker hemifrån vid fyratiden. Sen är jag hemma vid fem eller sextiden, lite beroende på vad som krävs, berättar hon.
Det är okej att mommo jobbar
Att jobba långa och hårda dagar kräver bra kondition och ett hälsosamt leverne. Lindholm lägger inte mycket tid på semester.
- Jag brukar ta ledigt två veckor om året, på våren och på hösten. Då reser jag utomlands, någonstans till södern, berättar hon.
Familjen har förståelse för att Lindholm arbetar.
- De vet att jag bor långt ifrån grannar och att jag mår bra av att ha något att göra på dagarna, fortsätter Margita Lindholm.
Hur många pensionärer arbetar?
En ny rapport om hur många pensionärer som arbetar kommer ut om några veckor, men enligt Pensionsskyddscentralens rapport från i fjol förvärvsarbetade var tionde 63–67-åring år 2017.
Om man räknar med de pensionärer som arbetade deltid och de som helt och hållet skjöt upp på att gå i pension var sammanlagt nästan 70 000 personer i åldern 63-67 år i arbete år 2017.
Största delen av arbetet var oregelbundet och på deltid. Män och kvinnor arbetade lika mycket.
Jari Kannisto på Pensionsskyddscentralen menar att allt fler pensionärer arbetar och långsamt blir siffrorna högre hela tiden.
Yrken som toppar statistiken bland löntagare i åldern 63-67 år är bland annat städare, försäljare, socialhandledare, arbetare inom fastighetsskötsel, sekreterare och sjukskötare.
Yrken som toppar statistiken bland egenföretagare i åldern 63-67 år är bland annat bonde, köpman, skogsarbetare, transportarbetare och frisör.
Källa: Statistikcentralen och Pensionsskyddscentralen
Vanligt att äldre frivilligarbetar
Marianne Buss har en 43 år lång karriär inom vården, främst som överskötare. Hon blev pensionär vid 67 år efter fyra år på övertid.
- Det blev så för att min man gick bort i cancer. Jag tror att det samtidigt var terapi, funderar Marianne Buss.

Nu som pensionär är Buss fortfarande mycket aktiv bland annat inom Österbottens cancerförening. Hon är medlem i cancerföreningens styrelse och arbetsutskott. Dessutom ingår hon i rekryteringsgruppen som anställer personal.
- Vi har sökt en lämplig person till vår sjukskötartjänst. Jag har gått igenom ansökningarna och jag tycker jag har kunskap att rekrytera efter alla år som överskötare, säger Buss.
Markku Suoranta är verksamhetsledare vi cancerföreningen. Han säger att det frivilliga arbetet är oerhört viktigt. Cirka hundra personer jobbar för föreningen på sin fritid.
- De har olika profiler, vissa kan affärsverksamhet, andra som Marianne känner till sjukhusets verksamhet. Men den viktigaste kunskapen är hur det är att vara patient eller närstående till en patient, säger Suoranta.
Vad ger det frivilliga arbetet?
- Det ger energi att orka, att göra gott för samhället och någon annan, säger Marianne Buss.
Äldre vet att de kan jobbet
Vårdvetare vi Åbo Akademi har ett forskningsprojekt på gång när det gäller vad som får människor att stanna länge i arbetslivet.
Doktorand Stina Wallin är en av forskarna och menar att äldre personer känner att de ännu bidrar med sin kunskap och erfarenhet på arbetsplatsen.
- Den egna hälsan är naturligtvis viktig men också upplevelsen av att de egna resurserna behövs. De här äldre arbetstagarna behöver ha kvar utmaningarna i arbetslivet, känna sig behövda och uppleva att de utför ett meningsfullt arbete, säger Stina Wallin.
Forskningen har omfattat hemvårdare och ingenjörer. Alltså en kvinnodominerad bransch och en mansdominerad bransch. Resultaten är liknande för båda grupperna.
- Oberoende av vad man har för arbetskontext, utbildning och så vidare, är tilltron till att man klarar av saker lika viktig, konstaterar Stina Wallin.