Hoppa till huvudinnehåll

Experten gläds över finländska kanonernas insatser men saknar bredden – Niskanens modiga åkning i fristil en höjdpunkt: ”Han försökte verkligen avgöra tävlingen”

Iivo Niskanen åker före Emil Iversen.
Iivo Niskanen visade att han nu är en bra åkare även i fristil. Iivo Niskanen åker före Emil Iversen. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Iivo Niskanen,Emil Iversen

Iivo Niskanen har goda möjligheter att vinna distanscupen den här säsongen anser Yle Sportens expert Glenn Lindholm. Framför allt då han blivit så pass mycket bättre i fristil. Niskanen har tagit ett kliv, säger Lindholm.

Iivo Niskanen var utan tvekan det största finländska namnet under premiärhelgen i Ruka. Niskanen vann lördagens klassiska lopp och i dagens jaktstart var han med i segerkampen in i det sista.

När det hela skulle avgöras blev norrmännen Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen för svåra. Insatsen var ändå positiv med tanke på att loppet avgjordes i fristil.

– Niskanen har tagit ett kliv, speciellt i den fria tekniken. Det som gladde mig i dag var hans modiga åkning. Han försökte verkligen avgöra tävlingen och åka ifrån Kläbo och Iversen men ännu lyckades det inte.

– Säsongen är lång, innehåller både fria och klassiska tävlingar i sprint och på distans. Han har blivit mer mångsidig och det har han nytta av i framtiden, säger Yles Sportens expert Glenn Lindholm.

Lindholm räknar med att Niskanen ska kunna kämpa om segern i distanscupen den här säsongen men i den totala världscupen kan det bli svårt.

– Eftersom Kläbo är helt överlägsen just nu så kan det bli svårt att vinna totala världscupen. Distanscupen ska Niskanen nog vinna, säger han.

Iivo Niskanen jublar på prispodiet med skidorna i ena handen, stavarna i andra.
IIvo Niskanen. Iivo Niskanen jublar på prispodiet med skidorna i ena handen, stavarna i andra. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Perttu Hyvärinen och Kerttu Niskanen går mot fina säsonger

Även Krista Pärmäkoski fick den här helgen ett kvitto på att hon är i form. Framför allt tack vare andraplatsen på lördagen i klassisk stil. I dagens jaktstart i fristil hängde hon inte med de bästa.

– Krista är fortfarande bättre i klassiskt. I dag hade hon inte speciellt mycket att säga till om när kanonerna i friteknik öste förbi. Det var ett bra veckoslutet för Krista Pärmäkoski och det ser bra ut inför nästa helg, säger Lindholm.

Förutom Finlands två toppåkare lyfter Lindholm också fram Kerttu Niskanen och Perttu Hyvärinen som glädjeämnen den här helgen.

– Perttu Hyvärinen gjorde kanske sin bästa insats någonsin på den här nivån. Han har en bra säsong att se fram emot. Han har varit stabil också inför säsongen.

– Kerttu Niskanen är tillbaka där hon var för några år sedan. Hon är bra nu men kan bli ännu bättre, säger han.

Bakom dessa ser det lite tunt ut, bredden saknas eller?

– Helt rätt, både i sprint och på distans. Visst åtta herrar gick vidare från kvalet i sprinten och det är bra, men endast Joni Mäki gick till semifinal och det är mindre bra.

– På damsidan var det tunt över hela fältet. Det var Pärmäkoski och Niskanen som presterade. Jag hade förväntat mig mycket mer av till exempel Johanna Matintalo, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport