Hoppa till huvudinnehåll

Med över 40 år som polis bakom sig - Värdetransportrånen och knivdådet i Åbo är händelser som polischef Tapio Huttunen aldrig glömmer

Eläkkeelle jäänyt poliisipäällikkö Tapio Huttunen, Lounais-Suomen poliisilaitos.
Polischef Tapio Huttunen är nöjd med polisens resurser och tillägger att polisen i Finland håller en hög standard. Eläkkeelle jäänyt poliisipäällikkö Tapio Huttunen, Lounais-Suomen poliisilaitos. Bild: Ari Welling / Yle polisen,law enforcement officer,polischefer,Southwestern Finland Police Department

Tapio Huttunen, chef vid polisinrättningen i sydvästra Finland, har gått i pension. Han inledde sin karriär som polis för 41 år sedan och har hunnit bevittna och vara med om många händelser.

Han berättar att utredningen kring de sammankopplade värdetransportrånen i Åboregionen och Finlands första terrordåd i Åbo i augusti 2017 satte stort press på polisen. Han tackar hela poliskåren för att fallen löstes med hedern i behåll.

Han är nöjd med polisens resurser och tillägger att polisen i Finland håller en hög standard. Men världen förändras hela tiden och bland annat organiserade brottsligheten är en utmaning, säger Huttunen. Också cyber- och hybridhot syns redan nu i lokalpolisens vardag.

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Huttunen hoppas att alla poliser som utbildas också får jobb i framtiden.

- Så att vi inte befinner oss i en liknande situation som i Sverige där tusentals poliser anställdes för att åtgärda en situation som tillåtits gå för långt.

Huttunen är också nöjd med att säkerheten i Åbo förbättrats avsevärt under de gångna 15 åren. Misshandelsfallen och illdåden har minskat i antal, men samtidigt har antalet sexual- och drogrelaterade brott ökat, visar färsk statistik.

Sydvästra Finlands polisinrättning har också haft ansvaret över säkerheten vid presidentens sommarresidens i Gullranda. Ett uppdrag som erbjudit ett intressant tillägg i vardagen, konstaterar Huttunen.

Stort område

Polisens organisation har omorganiserats flera gånger under Huttunens karriär. Bland annat slogs polisinrättningarna i Egentliga Finland och Satakunta ihop 2014.

- Området är rätt så stort i dag. Mycket större kan det inte bli, annars tappar nog polischefen kontakten till området och beslutsfattarna där. Å andra sidan är området av en bra storlek om vi vill rikta resurserna till drog- eller trafikövervakning.

Polisbil i Pargas.
Polisens närvaro i trafiken fortsätter trots att Rörliga polisen lades ner. Polisbil i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström polisen,polisbil vinter

Och trots att Rörliga polisen lades ner har trafikkulturen inte försämrats i sydvästra Finland. Enligt Huttunen har det varit möjligt tack vare en satsning på automatiserad övervakning. Polisen har också lyckats med att ha tillräckligt med patruller ute i trafiken.

Huttunens sista år som polischef i sydvästra Finlands polisinrättning har kantats av mobbningsanklagelser. Sex personer i ledningen vid Åbo polistation misstänks för arbetsplatsmobbning.

Fallen har gått vidare till åtalsprövning och Huttunen väljer att inte kommentera utredningen.

Han har fattat beslutet att han inte kommer att ha en framträdande roll i samhällsdebatten då han gått i pension.

- Jag står hellre i bakgrunden och erbjuder mitt stöd till mina efterträdare och kollegor.

Texten är en översättning av Jouni Koutonens artikel Arvokuljetusryöstöt ja Turun terrori-isku 41-vuotisen uran kiperimpiä paikkoja – poliisipäällikkö Tapio Huttunen aloittaa eläkepäivät.

Läs också