Hoppa till huvudinnehåll

Riktigt knackig start på säsongen för Mäkäräinen – bommade mycket och blev utklassad i sprinten

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen fick inte till det alls. Kaisa Mäkäräinen. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinens söndag blev nattsvart. Hon tappade sikten på vallen och sköt bort sig från en tätplacering. "Jag har haft oväntat mycket problem med det stående skyttet. Det har inte känts så avslappnat", säger Mäkäräinen.

Kaisa Mäkäräinen har uttryckt osäkerhet inför starten på världscupen. Den första tävlingshelgen har inte gett några vassa besked.

Inte över huvud taget.

Efter lördagens mixstafett hittade hon inget som var riktigt bra i insatsen. Efter söndagens sprint fanns inget att hänga i julgranen.

Mäkäräinen stod för en svag individuell premiär i Östersund. 36-åringen blev 53:e i sprinten och avståndet till segraren Dorothea Wierer landade på två minuter.

– Det positiva är att vi inte ska köra en jaktstart utgående från de här resultaten. Jag hoppas att andra ger mig lite tid att komma in i säsongen, säger Mäkäräinen till Yle.

I stället var det Mari Eder som var dagens bästa finländska. Eder missade bara ett skott och blev 23:e.

Oväntade problem på vallen

Eder sköt bra, men för Mäkäräinen låg de största bekymmer på vallen.

Hon bommade ett skott i det liggande skyttet. Fullt hus i det stående hade öppnat dörren till en tätplacering. I stället sköt Mäkäräinen illa. Det tog länge – totalt tappade hon 37 sekunder på vallen mot dagens snabbaste skytt – och hon missade dessutom tre av skotten i det andra skyttet.

– Det handlade inte om att det blåste. Jag siktade länge och såg inte tavlorna skarpt. Jag väntade, började om och då tappade jag rytmen. Varje bom berodde på samma misstag. Speciellt under kvällstävlingar kan det vara lite svårt att se tavlorna.

Med totalt fyra straffrundor var dagen förstörd.

– Jag har haft oväntat mycket problem med det stående skyttet. Det har inte känts så avslappnat på vallen, säger Mäkäräinen.

Däremot var hon relativt nöjd med känslan i kroppen.

– Den var överraskande bra. Efter tre straffrundor blir det sista varvet lite annorlunda att köra. Jag hade återhämtat mig förvånansvärt bra och det är jag nöjd med. Men det hjälper ju inte om man bommar mycket.

Wierer missade ett skott och vann med knappt nio sekunder före norskan Marte Olsbu Röiseland. Norskan missade två skott men åkte riktigt fort och det räckte till pallen.

Seppälä tog poäng

I herrarnas sprint blev det en norsk dubbelseger. Johannes Thingnes Bö vann med nitton sekunder före brorsan Tarjei Bö.

Dagens bästa finländare var Tero Seppälä. Han missade tre skott och slutade 38:e. Det räckte till ett par världscuppoäng.

– Ett mål för säsongen är att jag kan ta poäng under en lite sämre dag också. Tre bom och ändå poäng ger tecken om att jag har gått framåt, säger Seppälä enligt STT.

Världscupen i skidskytte fortsätter på onsdag med herrarnas distanslopp. Damernas följande lopp är distansen på torsdag.

Skidskytte, världscupen, sprint:

Damer:
1) Dorothea Wierer, Italien 19.48,5 (0+1)
2) Marte Olsbu Röiseland, Norge + 8,6 (2+0)
3) Marketa Davidova, Tjeckien + 11,9 (0+0)
---
23) Mari Eder, Finland + 1.03,6 (0+1)
53) Kaisa Mäkäräinen, Finland + 1.57,9 (1+3)
88) Suvi Minkkinen, Finland + 3.27,2 (1+3)
98) Venla Lehtonen, Finland + 4.03,5 (1+1)

Herrar:
1) Johannes Thingnes Bö, Norge 24.18,3 (1+0)
2) Tarjei Bö, Norge + 19,0 (0+1)
3) Matvej Jelisejev, Ryssland + 19,9 (0+0)
---
38) Tero Seppälä, Finland + 1.53,9 (2+1)
78) Olli Hiidensalo, Finland + 2.52,1 (1+3)
105) Jaakko Ranta, Finland + 4.00,8 (1+3)

2.12 klockan 11.30: Uppdaterat med rätt information om Dorothea Wierers skytte.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport