Hoppa till huvudinnehåll

De aspirerar på en plats i Finlands JVM-landslag – Anton Lundells namn finns med, likaså Rasmus Kuparis

Anton Lundell jublar.
Anton Lundells JVM är i fara, men hans namn finns med på listan. Anton Lundell jublar. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland ishockey

JVM i ishockey går av stapeln mellan den 26 december 2019 och 5 januari 2020. Finland går in i turneringen som regerande världsmästare ledda av Raimo Helminen. En stor första preliminär spelartrupp publicerades på måndagen.

För snart ett år sedan vann Finlands U20-landslag för unga herrar sitt genom tiderna femte världsmästerskap. Spelare har kommit och gått och det samma gäller chefstränarposten där Jussi Ahokas bytts ut mot Raimo Helminen.

Ett namn som sticker ut ur mängden är Anton Lundells. Den 23 november meddelade hans klubb HIFK att han skadat sig och att han väntas bara borta från spel i upp till sex veckor.

Att Lundells namn återfinns på landslagslistan tyder på att landslagsledningen hyser vissa förhoppningar om att han ska hinna komma i form tills dess.

– Namnet finns på listan men han är fortfarande skadad. Vi följer med läget och nästa vecka lär vi veta mer, säger Helminen till Yle.

Nordamerikansk hjälp?

Ett annat intressant namn är Rasmus Kupari, som i likhet med Lundell var med i fjolårets guldtrupp. Kotkafostrade Kupari hör till Los Angeles Kings NHL-organisation men har spelat höstsäsongen i AHL-klubben Ontario Reign med saldot 21 matcher, 5+2=7 poäng.

Från andra sidan Atlanten lyser Kaapo Kakkos och Jesperi Kotkaniemis namn med sin frånvaro i Helminens landslagstrupp.

Båda spelar ändå förhållandevis stora roller i sina respektive klubblag, New York Rangers och Montreal Canadiens, och torde inte släppas iväg på landslagsuppdrag till Tjeckien.

– De stora pojkarna spelar i den största ligan, så att säga. Det är nog kring de här nominerade spelarna som truppen ska byggas, säger Helminen.

Många etablerade ligaspelare

Däremot håller lejonparten av unglejonen till i den inhemska ligan. Vissa i riktigt stora roller dessutom. Så som Kärpät-målvakten Justus Annunen, Lukko-backen Ville Heinola, Jukurit-backen Axel Rindell, Ässät-anfallaren Lenni Killinen och Ilves-anfallaren Matias Maccelli. För att nämna några.

Förutom Lundell och Kupari fanns Tappara-backen Toni Utunen, Lukko-backen Ville Heinola och JYP-backen Anttoni Honka med i fjolårets VM-guldlag.

Finlands U20-landslag till VM i Tjeckien publiceras den 12 december och den 14 december inleder den slutliga truppen sitt VM-läger i Vierumäki.

– Det är en tuff process att ta ut ett lag. Det finns många bra och jämna spelare på alla positioner. Målvaktssidan börjar vara klar, säger Helminen.

Följande spelare aspirerar på en plats i VM-laget.

Målvakter:
Annunen Justus, Kärpät
Patrikainen Jasper, Peliitat
Piiroinen Kari, Winsdor Spitfires OHL

Backar:
Hatakka Santeri, Ilves
Heinola Ville, Lukko
Honka Anttoni, JYP
Kokkonen Mikko, Jukurit
Kukkonen Miska, Lukko
Niemelä Topi, Kärpät
Nousiainen Kim, KalPa
Rindell Axel, Jukurit
Seppälä Peetro, KooKoo
Thomson Lassi, Ilves
Utunen Toni, Tappara

Anfallare:
Aaltonen Leevi, KalPa
Erholtz Eemil, Sport
Haatanen Aleks, Peliitat
Hirvonen Roni, Ässät
Killinen Lenni, Ässät
Kivenmäki Otto, Ässät
Kupari Rasmus, Los Angeles Kings
Lundell Anton, HIFK
Maccelli Matias, Ilves
Nikkanen Henri, Jukurit
Nordgren Niklas, HIFK
Oden Joonas, KooKoo
Petman Mikko, Lukko
Petman Ville, Lukko
Puistola Patrik, Tappara
Ranta Sampo, University of Minnesota
Räty Aatu, Kärpät
Räty Aku, Kärpät
Saarela Antti, Ilves
Salonen Samuel, Peliitat
Siikanen Patrik, JYP
Tanus Kristian, Jukurit

Texten uppdaterad med citat av Raimo Helminen 2.12 klockan 15.45.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport