Hoppa till huvudinnehåll

Finland vann VM-guld i ringette för sjunde gången i rad – rutinerade Anne Pohjola gjorde hattrick i finalen: "Man vänjer sig inte vid det här"

Susanna Tapani.
Susanna Tapani spelade två VM-finaler inom samma år. Susanna Tapani. Bild: Yle / Mattias Simonsen Susanna Tapani

Finland är världsmästare i ringette! Det blev klart efter att Finlands damer besegrat Kanada också i den andra finalen natten till söndag, inte minst tack vare Anne Pohjolas och Susanna Tapanis fullträffar.

Finland tog ett stadigt grepp om VM-guldet redan i torsdags när den första finalmatchen spelades i närheten av Vancouver i Kanada. Då vann Finland med klara 11–4.

Att VM-guldet bärgades hem till Finland blev klart på söndagsmorgonen när Finland besegrade värdnationen också i den andra finalmatchen med siffrorna 5–1.

Således vann Finlands damer VM-guld i ringette redan för sjunde gången i rad. Emedan VM i ringette spelas vart annat eller vart tredje år började Finlands guldsvit redan år 2004. Totalt har Finland nio VM-guld medan Kanada har skött om de övriga fyra.

"Vi har världens bästa individer"

Finlands främsta segerarkitekter i den avgörande finalen var tremålsmodern Anne Pohjola som redan vann sitt sjätte VM-guld, samt tvåmålsskytten Susanna Tapani som vann sitt andra VM-guld i ringette och som också hörde till det finländska landslaget som i våras vann VM-silver i ishockey.

Skip Instagram post

– Det är dessa matcher som alla spelare vill spela under sin karriär. Man vänjer sig inte vid det här. Det är alltid lika fint att dra på sig landslagsskjortan och försöka nå framgång, sade Pohjola till Yle Urheilu.

– VI hade hela tiden en känsla att vi fixar det här. Kanada skulle nog ha tvingats ha ett ganska bra lag för att hindra oss att vinna. Vi har världens bästa individer och ett väldigt jämnt lag, sade Tapani till Yle Urheilu.

Läs mera om Finlands guld på Yle Urheilu:
Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport