Hoppa till huvudinnehåll

Karisklubben BK-46:s historia blir bok: Handboll och fotboll behandlas likvärdigt i historiken

Dickens Benny Broman skjuter ett hoppskott.
Handboll har funnits på programmet i BK-46 i sju årtionden. (Arkivbild) Dickens Benny Broman skjuter ett hoppskott. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Karis,Raseborg,Västnyland,BK-46 Handboll,Dicken,benny broman

BK-46 grundades år 1946 i Karis. Nu 73 år senare utkommer en sammanfattande historik där klubbens två flaggskepp, handboll och fotboll, presenteras.

Arbetsgruppen bakom den nya boken om BK-46 består av Johan Lönnberg, Hans Nyman och Birger Blomqvist.

Boken har fått titeln "Bollklubben-46 en historisk BildKavalkad".

Lönnberg har tillsammans med Birger Blomqvist gjort grovjobbet med att samla in och editera bildmaterial. Hans Nyman har skrivit texter, bland annat en rad porträtt.

Arbetsgruppens medlemmar säger att arbetet och planeringen av boken startade för ett två-tre år sedan.

- Då BK-46 fyllde sjuttio år (2016) kom Greger Wessberg och Henrik Holmberg in med en massa bilder som jag säkerhetskopierade, berättar Johan Lönnberg.

Som ett slags botten till boken ligger den 40-årshistorik Kurt Westerholm gjorde för mer än trettio år sedan.

Likvärdig behandling av fotboll och handboll

Bollklubben-46 är främst känd för sin digra fotbolls- och handbollsverksamhet. Bokmakarna har försökt behandla båda sporterna likvärdigt.

- I Karis handlade det först om fotboll, handbollen kom med i slutet av 1940-talet. I boken har vi försökt ge båda sporterna lika mycket utrymme, säger Johan Lönnberg.

Från början var det meningen att boken skulle handla endast om BK-46 fotboll, säger Birger Blomqvist.

- Det var Lönnberg och Nyman som kom på idén att handbollen också ska vara med i boken. Jag tycker nog att det att BK-handboll också är med i boken var det rätta beslutet, säger Blomqvist.

Bilder från alla årtionden

I boken som har 320 sidor finns omkring 400 bilder.

- Det finns bilder från alla årtionden som BK-46 har funnits. Det finns bilder också från tiden före föreningen grundades, säger Lönnberg.

- År 1946 som Bollklubben grundades fanns det ju många bollföreningar här i bygden och det berättar vi också om i boken, tillägger han.

BK-46:s Egzon Avdi har kontroll på bollen.
Fotboll har alltid hört till BK-46:s repertoar (arkivbild). BK-46:s Egzon Avdi har kontroll på bollen. Bild: Yle/ Patric Westerlund BK-46,Karis,fotboll,fotbollsspelare,Västnyland,Raseborg,bk-46 fotboll

Lönnberg säger att en del av bilderna i boken kommer från privata samlingar.

- BK-46 hade ju en liten bildbank, sedan har vi fått bilder till exempel från bildbyråer och museer.

Inte lätt att sålla bland bilderna

Blomqvist konstaterar att det inte har varit lätt att sålla bland bilderna och materialet.

- Säkert finns det någon som tycker att någon viss person borde vara med som inte är det, men det är förstås omöjligt att få alla med i en sådan här bok, säger Blomqvist.

Birger Blomqvist, Hans Nyman och Johan Lönnberg sitter vid ett bord.
Arbetsgruppen bakom BK-boken är Birger Blomqvist, Hans Nyman och Johan Lönnberg. Birger Blomqvist, Hans Nyman och Johan Lönnberg sitter vid ett bord. Bild: Bubi Asplund / Yle BK-46,Karis,Raseborg,Västnyland,böcker,bilder,historia,bollsport,handboll,fotboll,hans nyman

Före detta sportjournalisten Hans ”Ducca” Nyman har skrivit en rad personporträtt i boken.

I sin epilog i boken berättar Nyman om hur arbetet med boken stannade upp då det material Johan Lönnberg samlat på sin dator försvann. Hårddisken i datorn kraschade .

- Måste vi ta upp det här, säger Johan Lönnberg och skakar på huvudet.

- Vi fick börja om från början. Jag hade säkerhetskopior på en del av materialet, till exempel bilderna. Men bilderna var inte editerade, säger han.

Till försäljning kommer ungefär 300 exemplar av boken.

Försäljningen sköts i huvudsak av BK:s juniorer som också får en del av intäkterna.