Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad och Korsholm topprankade bland gymnasierna i Finland

Två tonårspojkar sitter bredvid två tonårsflickor i en soffa.
Eleverna Kasper Hemberg, John-Eric Backman, Kira Pirttimäki och Jenna Ingves berömmer samhörigheten i Kristinestads gymnasium. Två tonårspojkar sitter bredvid två tonårsflickor i en soffa. Bild: Yle/Juho Teir elever,Kristinestad,gymnasiet,högstadie- och gymnasieskolor,kira pirttimäki

Kristinestads gymnasium placerar sig på tredje plats bland små gymnasieskolor i Finland. Småskaligheten och samhörigheten är orsaken till topplaceringen säger elever och lärare. Även i Korsholm lyfter man fram vi-känslan.

I årets gymnasieranking som nyhetsbyrån STT utfört har Kristinestads gymnasium lyckats ta sig in bland de tre bästa små gymnasieskolor i landet.

- Jag är nog ganska stolt att vår skola presterar så här bra. Det är någonting jag tycker är bra, säger abiturienten Kasper Hemberg.

- Det känns nog fint. Man får nog vara stolt, säger klasskamraten John-Eric Backman.

Enligt Hemberg är orsaken till skolans fina framgång småskaligheten.

- När vi är en liten klass med lite elever så hinner läraren hjälpa oss på kvällarna. Vi kan ta kontakt med dem efter skolan om vi behöver stöd med någonting.

Han får medhåll av andraklassarna Kira Pirttimäki och Jenna Ingves.

- Jag tror det beror ganska mycket på att vi är en så liten skola och att alla känner alla och att lärare känner oss elever, säger Pirttimäki.

- Jag tror också att det beror på det att vi är en lite klass och då har vi större möjlighet att fråga läraren och få mer hjälp, konstaterar Ingves.

Påverkar skolans image positivt

Vicerektorn och språkläraren Carina Österback-Ragnäs är glad över resultatet men påpekar att man alltid gör sitt bästa i skolan. Även hon nämner småskaligheten som en aspekt bakom framgången.

En medelålders kvinna med axellångt ljusbrunt hår. I bakgrunden skymtar en gul husvägg och fönster.
Vicerektor Carina Österback-Ragnäs. En medelålders kvinna med axellångt ljusbrunt hår. I bakgrunden skymtar en gul husvägg och fönster. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,skolor,högstadie- och gymnasieskolor,gymnasiet,vicerektor

- Vi är som en liten familj. Det är kanske inte bara skola och plugga, plugga, plugga utan vi kan se individen och hjälpa där det behövs, säger hon.

Skolan har också tidigare klarat sig bra i liknande rankingar och enligt Österback-Ragnäs gör det bra för skolans image.

- Nog tror jag det är positivt. Gärna skulle vi vilja ha flera studerande utifrån. Det är alltid roligt att Kristinestad syns i positiva ordalag,

Korsholm: Ambitiösa elever och duktiga lärare

Korsholms gymnasium placerar sig på fjärde plats bland landets större gymnasium. Rektor Joakim Bonns ger äran till sina ambitiösa elever och en duktig lärarkår.

- Vi har jobbat mycket med vi-känslan. Det är inte lärare kontra studerande, utan det är lärare och studerande, säger Bonns.

Bonns säger också att man på flera sätt försökt öka sina elevers delaktighet i skolan.

- Nu har vi en drös med studerande som är väldigt engagerade, inte bara i sin egen skolgång utan också i skolan som helhet.

Joakim Bonns på Yle Österbottens redaktion. Bakom honom finns en hylla med tidningar.
Rektor Joakim Bonns. Joakim Bonns på Yle Österbottens redaktion. Bakom honom finns en hylla med tidningar. Bild: Yle/Anna Ruda. bonns

"Kommer inte gratis"

På riksnivå pratas det om att de svenskspråkiga gymnasierna lyckas bra tack vare goda språkkunskaper och täta sociala nätverk.

Något som du håller med om?

- Det är säkert sant. Men man får inte glömma att varken sociala nätverk eller språkkunskaper kommer gratis. Inte är det ju så att eleverna sitter här utan att behöva jobba för goda vitsord, säger Bonns.

I Kristinestad framhåller man småskaligheten och samhörigheten.

Korsholms gymnasium växer. Men visst finns det en samhörighet, enligt Bonns.

- Det är något vi jobbar på. Vi ska ha låga trösklar och en samhörighet mellan elever och lärare.

"En ranking av många"

På frågan om hur man ska bli nummer ett i Finland, svarar Bonns med ett skratt.

- Det finns viktigare saker att fundera på. Det här är en ranking av många. Det är ju roligt att vi ligger högt men nog finns det ännu mycket jobb kvar att göra.

Vad kan ni då förbättra?

- En grundgrej är att vi hela tiden ställer oss frågan hur vi kunde göra saker bättre. Och det hoppas jag leder till att vi också i framtiden visar upp goda resultat.

Läs också