Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finlandssvenska gymnasier toppar rankning, FN:s klimatmöte inleds, regeringen höll krismöte

Katedralskolan i Åbo
Katedralskolan i Åbo Bild: Yle/Lotta Sundström katedralskolan

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Sju av tio toppgymnasier är finlandssvenska. Det visar en ny gymnasierankning som nyhetsbyrån STT gjort. I topp finns bekanta presterande skolor såsom Katedralskolan i Åbo, Mattlidens gymnasium och Gymnasiet Grankulla samskola. Med på listan finns också nykomlingar – till exempel Kyrkslätts gymnasium och Borgå gymnasium.

Svenska Yle startar i dag Yle nyheter på lätt svenska. Grupper som har svårt att ta till sig allmänspråket ska få ta del av nyheter som är klara och enkla i radio, tv och webb. Svenska Yle är först i landet med att lansera radionyheter på lätt svenska.

Regeringen samlades i går kväll för ett krismöte med anledning av postkrisen och statsminister Antti Rinnes agerande. Mötet pågick in på natten i Helsingfors. Regeringen förberedde sig inför interpellationen i morgon. En förtroendeomröstning sker på onsdag.

I dag inleds klimatmötet i Madrid, Spanien. 200 länder ska försöka komma överens om det sista i reglerna för Parisavtalet under de kommande två veckorna. Den största frågan är hur världens koldioxidutsläpp ska minskas. Årets klimatmöte skulle ursprungligen ordnas i Santiago i Chile.

Väder

Den nordliga till västliga luftströmmen består och lokalt förekommer snöfall, särskilt i Lappland. Det är mellan +1 och -6 grader i landets södra och mellersta delar. Mest klart till halvklart. I norr mellan -3 och -12 grader. Mest måttlig vind omkring väst i hela landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes