Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket ser till att butiker är brandsäkra inför julhandeln – räddningsplaner, nödutgångar och släckningsredskap granskas

Två män som synar ett skåp med släckningsredskap.
Brandinspektör Patrick Franck synar släckningsredskap, medan expedit Daniel Shipilov följer med. Två män som synar ett skåp med släckningsredskap. Bild: Yle/Hedvig Sandell brandsyn,släckningsredskap,brandredskap,Brandsläckning

Inför den här julen utför räddningsverket brandinspektioner i butiker i hela Nyland. Nytt för i år är att också östra Nyland ingår.

Äger du en butik någonstans i Nyland kan det löna sig se till att ha brandsäkerheten i skick i månadsskiftet november-december.

Då kommer räddningsverket nämligen slumpmässigt välja ut ett antal butiker att brandinspektera. Syftet är att förebygga olyckor.

– Vi kollar att butiken uppfyller räddningslagen, att räddningsplanen, nödutgångarna och släckningsutrustningen är i skick samt att personalen kan använda den släckningsutrustning som finns, säger brandinspektör Patrick Franck på östra Nylands räddningsverk.

Anledningarna till att butiker inspekteras just inför jul är flera.

– Det finns fler varor, fler kunder och säsongsarbetare.

Julklapp som paketeras.
Också säsongsarbetare bör känna till räddningsplanen. Julklapp som paketeras. Bild: Yle/Hedvig Sandell julklappar,paketering

Kring julen finns det mycket tillfällig utrustning i butikerna. Det kan leda till att varor finns på ställen där de inte borde finnas.

– Verksamheten ska vara likadan under julsäsongen som under resten av året.

Butikshall fylld med julinredning.
Varor bör inte blockera butiksgångarna. Butikshall fylld med julinredning. Bild: Yle/Hedvig Sandell butiker,inredning (verksamhet),julprydnader,Julinredning

Utifrån den erfarenhet Franck har skulle han ändå påstå butikerna i östra Nyland vara ganska säkra inför jul.

– Försäljarna vill att butikerna är trygga för allmänheten, att det finns en så liten risk för olyckor som möjligt.

Bryter en brand ut i butiker beror det oftast på att elektrisk utrustning har använts eller installerats fel. Kortslutning eller vandalism är också vanliga orsaker.

Och om en brand skulle bryta ut gäller det att ta sig ut så snabbt som möjligt.

– Då ska du ta den närmaste utrymningsvägen ut. Du kan på förhand kolla var nödutgångsskyltarna finns.

Skylt som signalerar nödutgång.
De gröna skyltarna med en springande person signalerar nödutgång. Skylt som signalerar nödutgång. Bild: Yle/Hedvig Sandell skylt,Nödutgång

Ett vanligt problem är att kunder ofta vill ta sig ut samma väg som de kom in. Det tankesättet lönar det sig att frångå som kund.

– Det är normalt att alla samtidigt försöker ta sig till huvudingången. Då blir utrymningen jättelångsam, säger Franck.

Butik, sedd utifrån.
Utrymningen kan lätt bli långsam om alla söker sig till huvudingången i en nödsituation. Butik, sedd utifrån. Bild: Yle/Hedvig Sandell butiker,mikrokulma

Gott om nödutgångar

Max Fredriksson, som är delägare på varuhuset Mikrokulma i Borgå, säger att brandsäkerhet är en viktig del av företaget.

– Vi har en räddningsplan som vi följer, ser till att gångarna är öppna och att allting följer planen som det ska. Hallen städas varje dag och till nätterna släcker vi belysningen. Så klart ser vi också till att ingen onödig elektricitet är på, säger Fredriksson.

Varuhuset består egentligen av två sammansatta lokaler, en äldre och en yngre. I dem finns det sammanlagt åtta nödutgångar.

– I den bakre hallen (den äldre delen) har vi tre utgångar och i den främre hallen fem, så ingen blir knipan här.

Två män som tittar ut från en nödutgång.
Den här affären har sammanlagt åtta nödutgångar. Två män som tittar ut från en nödutgång. Bild: Yle/Hedvig Sandell brandsyn,Nödutgång,butiker

Om en brand skulle bryta ut har butiken en brandplan som hela personalen bekantat sig med.

– Om en brand skulle bryta ut kommer en brandvägg ner mellan den gamla och nya hallen, brandalarmet börjar tjuta och personalen öppnar branddörrarna och leder kunderna till säkerhet, säger Fredriksson.