Hoppa till huvudinnehåll

Tehy: Småbarnspedagogiken är i kris – allt fler barnskötare känner sig överbelastade

Ytterkläder på dagis
Tehy befarar att unga närvårdare inte vill arbeta inom småbarnspedagogiken. Ytterkläder på dagis Bild: Yle/Anna Kurtén daghem

Allt fler barnskötare som arbetar inom småbarnspedagogiken är utmattade och många ser inget annat alternativ än att byta bransch, uppger vårdfacket Tehy. Facket beskriver situationen som "alarmerande".

Barnskötare är utmattade – det framkommer i en enkät som Tehy gjort. 1 400 barnskötare inom småbarnspedagogiken runt om i Finland svarade på enkäten.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen säger i ett pressmeddelande att branschen inte upplevs som lockande. Hon befarar att den låga lönen och det krävande arbetet skrämmer bort unga närvårdare från branschen.

– Barnskötarna är proffs inom småbarnspedagogiken. De har valt ett fint yrke och vill utföra sitt arbete väl. Vardagen på arbetsplatsen är ändå så eländigt tung att byte av bransch börjar kännas som det enda alternativet, säger Rytkönen i pressmeddelandet.

Försämrade arbetsförhållanden ligger bakom utmattningen

Barnskötarnas utmattning beror enligt Tehy på försämrade arbetsförhållanden.

Lagen om småbarnspedagogik förnyades 2015, och enligt Tehy förändrades arbetsfördelningen och barnskötarnas roll på arbetsplatserna i och med den nya lagen.

Enligt Tehy ökar strikt personaldimensionering och arbetsskiften som ständigt förändras belastningen hos personalen.

Barnskötarna förväntas enligt facket vara tillgängliga även på fritiden, utan ersättning.

Personaldimensioneringen är för strikt

Enligt Tehy kräver högkvalitativ småbarnspedagogik planering och teamarbete och facket anser att det inte förverkligas på bästa möjliga sätt i nuläget.

Tehy anser att alla som jobbar inom småbarnspedagogiken behöver tid för att planera och utveckla verksamheten och sitt eget arbete.

Facket uppger ändå att personaldimensioneringen är alltför strikt och att det hindrar långsiktig planering.

Tehy uppger att de finländska daghemmen fortsättningsvis är bland de bästa i världen, men att kursen behöver korrigeras för att Finland ska fortsätta vara det i framtiden.

– De val som görs inom småbarnspedagogiken märks – förutom i de anställdas – också i familjernas och barnens vardag, säger Rytkönen i pressmeddelandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes