Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister för kurdområde i Syrien: Vi skickar inte hem barn till IS-krigare om mammorna blir kvar

Fruar och barn till medlemmar i terrorisrörelsen IS på lägret al-Hol i Syrien i juni 2019. (Kvinnornas nationalitet är okänd).
Fruar och barn till IS-krigare på lägret al-Hol i Syrien i juni. Det är oklart vilken nationalitet kvinnorna har. Fruar och barn till medlemmar i terrorisrörelsen IS på lägret al-Hol i Syrien i juni 2019. (Kvinnornas nationalitet är okänd). Bild: Ahmed Mardnli / EPA al-Hol,Syrien,Islamiska staten (IS)

Kurdiska myndigheter skickar inte barn som befinner sig på fångläger till barnens hemland utan deras mammor. Föräldralösa barn kan skickas hem. Det uppger Abdulkarim Omar som är utrikesminister för de kurdiska områdena i nordöstra Syrien till Yle per telefon.

– Vi överlämnar föräldralösa barn till deras hemland för att det handlar om humanitära fall. Vi skickar inte hem barn om det innebär att de skiljs åt från sina mammor och att mammorna blir kvar här, säger Omar i en telefonintervju för Yle.

I Finland och i andra länder vars medborgare har åkt för att kriga i terrorrörelsen IS trupper har man funderat på vad man borde göra med familjemedlemmar till IS-krigare som fängslats.

Enligt Ilta-Sanomat försökte utrikesministern Pekka Haavisto (De gröna) få hem IS-barnen från al-Hol på statens bekostnad genom att övertala en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslutet och ta ansvar för att få barnen till Finland.

Tjänstemannen avslog förslaget för att det inte var ministern som fattade det politiska beslutet, skriver Ilta-Sanomat.

Enligt utrikesminister Omar för Finlands regering och kurdiska myndigheter en dialog om mammornas och barnens situation i Syrien.

– Finland har inte bett om att evakuera barnen och lämna mammorna hör. Vi diskuterar fortfarande om situationen. Inget avtal har gjorts, säger Omar.

Artikeln baserar sig på Syyrian kurdialueen ulkoministeri: Emme luovuta Isis-lapsia, jos heidät erotetaan äideistään skriven av Antti Kuronen och Yrjö Kokkonen.

Läs också