Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesutskottet kräver förklaring av Haavisto gällande hans påstådda försök att pressa tjänsteman

Pekka Haavisto
Enligt källor till tidningen Ilta-sanomat försökte Pekka Haavisto få en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslutet att ta hem de finländska IS-barnen från lägret al-Hol i Syrien. Pekka Haavisto Bild: Derrick Frilund / Yle Pekka Haavisto,Presidentvalet i Finland 2018,val,Gröna förbundet

Utrikesutskottet vill ha en förklaring av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) gällande ryktena om att han skulle ha pressat en tjänsteman att ta hem barn från IS-lägren i al-Hol på statens bekostnad.

Utrikesutskottets ordförande Mika Niikko ser allvarligt på medieuppgifterna.

- Om ryktena är sanna, har Haavisto undanhållit information från utrikesutskottet och riksdagen. Ifall Haavisto har pressat en tjänsteman äventyrar det dessutom tjänsteansvaret, skriver Niikko i ett pressmeddelande.

Enligt Niikko skulle man bryta mot lagen och internationella överenskommelser om konsulatet skulle ta hem IS-barnen till Finland.

Haavisto har kallats till utrikesutskottet för att redogöra för sin syn på händelserna på tisdag.

Tjänsteman degraderades efter att ha vägrat ta hem IS-anhöriga

På måndagsmorgonen rapporterade tidningen Ilta-sanomat att utrikesminister Pekka Haavisto enligt källor försökte få en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslutet att ta hem de finländska barnen vid IS-lägret al-Hol i Syrien.

Enligt tidningen försökte Haavisto få hem barnen från al-Hol på statens bekostnad.

Tjänstemannen avslog förslaget och fick sedan andra arbetsuppgifter, vilket enligt tidningen berodde på att han inte gick med på förslaget.

Haavisto har förnekat att han skulle ha pressat tjänstemannen.

Läs också