Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne avgår – FSD-ordförande i Åbo: ”Man undrar vad Centern tror att de har att vinna på det här”

Tomt i riksdagen den dag som underrättelselagarna godkändes
Arkivbild. FSD-ordförande i Åbo undrar vad Centern vinner på att statsminister Antti Rinne tvingades avgå. Tomt i riksdagen den dag som underrättelselagarna godkändes Bild: Yle/ Carmela Walder Finlands riksdag,riksdagen,Plenum,Plenisal,underrättelselag,underrättelselagstiftning

Kai Alajoki, ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater i Åbo, säger att det säkert var nödvändigt för statsminister Antti Rinne att avgå i och med att Centern inte hade förtroende för honom, men förstår inte vad Centern vill uppnå med det här.

- Vad vinner de på att byta en statsminister om de ändå vill fortsätta med samma regeringsbas, finns det kanske något annat i bakgrunden, någon annan regeringskonstellation som de tänker sig. Jag förstår inte på vilket sätt situationen skulle bli fördelaktigare för Centern bara genom att byta ut statsministern, säger Alajoki.

Kai Alajoki är president vid Ungdomens nordiska råd.
Kai Alajoki. Kai Alajoki är president vid Ungdomens nordiska råd. Bild: Kai Alajoki ungdomens nordiska råd

Oklart hur fortsättningen blir

Alajoki föreslår att Centern kanske tror att de kommer lättare undan med en annan statsminister än Antti Rinne, i synnerhet när det gäller arbetsmarknadspolitiska frågor.

- Vi vet alla att han har varit en tuff förhandlare och har täta band till arbetarrörelsen och framför allt till fackföreningsrörelsen, så då har de kanske tänkt att den här nya ordföranden, vem det sedan kan tänkas vara, är en lättare nöt att knäcka, säger Alajoki.

Alajoki säger att han inte har haft tid att fundera på vem han helst skulle se att efterträder Rinne, men nämner att exempelvis Sanna Marin, Antti Lindtman och möjligtvis Eero Heinäluoma skulle vara bra alternativ.

- Sedan måste man inom partiet ta sig en funderare kring om man vill att det ska bli en tillfällig ordförande, som sedan stiger åt sidan efter en tid. Eller ska vi nu välja den ordförande som ska leda partiet de kommande fyra åren, eller åtminstone riksdagsperioden till slut.

"Inte ett tillräckligt tungt skäl"

Alajoki berättar att Åbo socialdemokrater hade möte på måndagen där de diskuterade situationen, även om de då inte visste att Antti Rinne skulle avgå. Enligt Alajoki tycker man inom FSD i Åbo att skälet till Antti Rinnes avgång inte är tillräckligt tungt.

- Han har inte bevisligen gjort sig skyldig till något brott, det enda som han kanske har gjort är att han svävat lite på målet och varit lite för otydlig i sina kommentarer.

Artikeln uppdaterad 3.12.19 klockan 16:53. Kai Alajoki är FSD- ordförande i Åbo, inte SDP.

Läs också