Hoppa till huvudinnehåll

Haavisto gjorde inte fel i frågan om barnen på flyktinglägret al-Hol – majoriteten av riksdagens utrikesutskott gav grönt ljus vid omröstning i saken

Pekka Haavisto intervjuas av medierna.
Enligt Pekka Haavisto agerar ministeriet utgående från ämbetsansvar och det svar som justitiekanslern gett på klagomål angående barn och kvinnor som befinner sig i al-Hol. Pekka Haavisto intervjuas av medierna. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Majoriteten av utrikesutskottet godkänner minister Pekka Haavistos (Gröna) förklaring gällande planerna att ta hem barnen i lägret al-Hol. Utrikesutskottets ordförande, Sannfinländarnas riksdagsledamot Mika Niikko, anser emellertid att utskottet inte informerades tillräckligt om repatrieringsprojektet.

Utrikesminister Pekka Haavisto förklarade sig i dag på tisdagen inför utrikesutskottet gällande sina planer för de finländare som befinner sig i flyktinglägret al-Hol i Syrien.

Haavisto uppgav i går, på måndagen, att ministeriet förbereder en plan för att få hem finländska barn och kvinnor relaterade till IS-krigare.

Han bestred tidningen Iltasanomats påståenden om att han skulle ha petat Utrikesministeriets konsulchef, Pasi Tuominen, från sin post, efter att tjänstemannen vägrade ta hem barnen på statens bekostnad.

Enligt Haavisto är Tuominen fortsättningsvis konsulchef, men att man utnämnt en egen tjänsteman för ärenden som gäller al-Hol.

Sannfinländarnas Niikko: Utrikesutskottet informerades inte om planerna

Efter redogörelsen röstade utrikesutskottet om ifall man godkänner ministerns förklaring. Majoriteten var nöjd med Haavisto.

Utrikesutskottets sannfinländska ordförande Mika Niikko säger att Sannfinländarna anser att utrikesutskottet inte fått tidsenlig information om att Utrikesministeriet aktivt jobbar för att få hem barn och kvinnor från flyktinglägret.

Enligt Niikko har utrikesutskottet levt i tron att människor erbjuds hjälp endast om de själva aktivt uppsöker konsulärt skydd. Han anser att man dolt uppgifterna för utrikesutskottet, även om presidenten och regeringen informerats om saken.

Efter sin redogörelse för utrikesutskottet tillade utrikesminister Pekka Haavisto att det inte finns en regeringsproposition gällande repatrieringen av barn och kvinnor från al-Hol, utan att man agerar utgående från ämbetsansvar och det svar som justitiekanslern gett på klagomål angående saken.

Läs också