Hoppa till huvudinnehåll

Ingå kräver svar av Marcus Grönholms bolag

Bakom fr.v. Marcus Grönholm, Ilkka Kilpimaa, Sten Öhman och Jarl Boström skall det byggas i framtiden.
Idén om Ingåstrand kläcktes för flera år sedan. År 2014 var dåvarande kommundirektören Jarl Boström och planläggningschefen Sten Öhman med tillsammans med konsulten Ilkka Kilpimaa och primus motor, rallyproffset Marcus Grönholm. Bakom fr.v. Marcus Grönholm, Ilkka Kilpimaa, Sten Öhman och Jarl Boström skall det byggas i framtiden. Bild: Yle/ Bubi Asplund kilpimaa ilkka

Ingå vill ha en konkret plan gällande bostadsprojektet Ingåstrand. Före det kan kommunen inte fatta beslut kring infrastrukturen för området.

Det är rallyproffset Marcus Grönholm och hans bolag Inkoon keskustakehitys (IKK) som ska bygga havsnära bostadshus i Ingå. Projektet går under namnet Ingåstrand.

I början av november meddelade Grönholm att han vill förhandla avtalet på nytt. Det var en dryg vecka innan köpet skulle äga rum.

I går kväll tog kommunstyrelsen ställning till den plötsliga vändningen.

- Det är inte ändamålsenligt att ändra på avtalen i denna ordning. Kommunen och bolaget IKK har båda godkänt villkoren i köpebreven, kommenterar kommunstyrelseordföranden Henrik Wickström (SFP).

Vi måste överväga mellan för- och nackdelar innan det slutliga beslutet görs― Kommunstyrelseordföranden i Ingå Henrik Wickström (SFP)

Också en liten förändring kräver en byråkratisk process då det är frågan om kommunala ärenden, påpekar Wickström . Han hoppas på en fortsättning för Ingåstrand men inte på vilka villkor som helst.

- Kommunen har en vilja att förverkliga ett bostadsområde och projekthelheten men vi måste överväga mellan för- och nackdelar innan det slutliga beslutet görs.

"Kommunen har följt tidtabellen"

Marcus Grönholm förklarade tidigare att det inte är frågan om något dramatiskt eller att det skulle vara slut på pengar, utan att det endast behövs en långsammare tidtabell för projektet.

Grönholm vill tona ned betydelsen av de förändringar som IKK kräver. Han tycker att inget annat egentligen har ändrat än att IKK vill ha någon månad till på sig. Dessutom vill de sänka kravet på hur stor del av hela projektet ska vara klart vid olika tidpunkter.

Kommunen har förbundit sig att bygga infrastruktur för området och tillsammans med Finlands Bostadsmässa har man ingått avtal om att ordna en minibostadsmässa.

Ett område i Ingå kyrkby som kallas Ingåstrand där det planeras bostadsmässa.
En del av området som kan bli bostadsområdet Ingåstrand fotat 2018. Ett område i Ingå kyrkby som kallas Ingåstrand där det planeras bostadsmässa. Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,ingå småbåtshamn båtförvaring

Då Grönholms bolag vill omförhandla avtalsvillkoren innebär det sannolikt att tidtabellen för projektet och bostadsmässan förskjuts.

- Kommunen har följt den tidtabell vi kommit överens om och vi har möjliggjort att det skulle kunna förverkligas 2022, förklarar Wickström.

Bostadsmässans framtid oklar

Kommunstyrelsen beslutade på måndagen (2.12) att Ingå vill ha en utredning kring bolagets planer inom januari. Ingå tar inga beslut om att bygga infrastrukturen innan planerna är klara.

- Vi ber om en utredning från bolaget om hur projektet förverkligas. Därefter tar kommunen ställning till projektets framtid, säger Wickström.

Ingå hoppas också att tidtabellen kring den planerade bostadsmässan 2022 klarnar inom de närmaste månaderna.

- Hur det blir med mässan kan vi ta ställning till då bolaget gett svar på frågor som kommunen ställt. Efter det fattar kommunen beslut om projektets fortsättning.

Läs också