Hoppa till huvudinnehåll

Megan Rapinoes tunga kritik mot herrstjärnorna – har tröttnat på deras tystnad: "De engagerar sig inte för något!"

Megan Rapinoe blickar nedåt med armarna i kors.
Megan Rapinoe. Megan Rapinoe blickar nedåt med armarna i kors. Megan Rapinoe

Varför engagerar sig inte världsstjärnor som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic i jämställdhetsfrågor? Den frågan ställer sig den färska Ballon d’Or-vinnaren Megan Rapinoe, som inte kan för förstå herrstjärnornas brist på engagemang.

Lionel Messi och Megan Rapinoe valdes till världens bästa herr- respektive damspelare när de tilldelades guldbollspriset Ballon d’Or i Paris i går.

Messi fanns på plats för att ta emot hans sjätte Ballon d’Or, medan Rapinoe inte kunde närvara på galan.

I en intervju med France Football, som delar ut priset, väljer amerikanskan att rikta skarp kritik mot superstjärnorna på herrsidan. Rapinoe har tidigare gjort sig känd som en Donald Trump-kritiker och jämställdhetskämpe.

På frågan om hon inte får lust att ropa på hjälp av Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic har Rapinoe ett kristallklart svar.

– Verkligen. Dessa stjärnor engagerar sig inte för något! (Raheem) Sterling och (Kalidou) Koulibaly, de pratar i alla fall, för de har utsatts för rasism, men vem mer? Jag utmanar dem att uttrycka sig, säger 34-åringen till tidningen enligt Fotbollskanalen.

Det faktum att flera av dessa stjärnor kommer från enkla förhållanden gör saken bara ännu värre, tycker Rapinoe.

– Det gör deras tystnad än mer oförståelig! Jag blir ibland både ledsen och arg. Jag tror de tänker: ”Jag har tagit mig därifrån, jag vill inte göra livet svårt”.

– Herregud, svårt hur då? De har vänner, systrar, kompisar som är svarta eller homosexuella, de måste veta att många människor lider av diskrimineringen. Så länge de inte blir lika förbannade av apläten som Sterling och Koulibaly, så kommer inget att förändras, och de kommer att vara en del av problemet, tror Rapinoe.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

This year has been the craziest of them all. I don’t even really know how put into words how special this has been. The TEAM shook the world, and continues to. Yes the 23 players on the field, yes the coaching staff, and extended staff for the team, but the TEAM I’m talking about goes far beyond those who are lucky enough to wear the crest. The TEAM is our family, friends, girlfriends and boyfriends, wives and husbands. The TEAM is the thousands of fans who cheered for a team that asked them to care more about just the game of soccer, more than just themselves, more than just people who looked like them, more than just winning. For that, I am forever grateful. I think this World Cup win, and all the subsequent wins, both personal and team, feel so special because for the first time in a long time, it feels like WE ALL WON. And while I am truly honored to win @francefootball Ballon D’Or, I’d like to accept this on behalf of us ALL. WE DESERVE THIS. I am forever grateful to my beautiful family❤️ I know for a fact I wouldn’t be here with out you @sbird10 I love you forever 🦖

A post shared by Megan Rapinoe (@mrapinoe) on

Läs också

Nyligen publicerat - Sport