Hoppa till huvudinnehåll

Sjuttioåriga försvarsalliansen Nato samlas till toppmöte i London - Donald Trump tar åt sig äran för växande försvarsanslag

Natoländernas flaggor på paradgatan The Mall i London
Natoländernas flaggor på paradgatan The Mall i London den 2 december, Natoländernas flaggor på paradgatan The Mall i London Bild: /All Over Press Nato

Försvarsalliansen Nato firar 70 år av verksamhet vid sitt toppmöte i London. Mötet har föregåtts av ordväxling mellan medlemsländernas ledare om riktlinjerna för försvarspaktens verksamhet. Många frågar sig vad Natos säkerhetsgarantier är värda i praktiken.

London

De tjugonio Natoländernas flaggor vajar längs paradgatan The Mall i London.

På kvällen sammanstrålar medlemsländernas stats- och regeringschefer i Buckinghampalatset för att fira försvarsalliansens 70-åriga historia.

Man kan förmoda att det också kommer att utbytas annat än artighetsfraser då den brokiga skaran Natoledare samlas.

- De senaste två åren har varit knepiga för Nato. Det har varit gräl i offentligheten, förtroendet mellan Natoländerna har undergrävts och det här beror till en del på skillnader i synen på hotbilder, säger Armida van Rij som forskar i säkerhetspolitik vid King's College i London.

Samtidigt som en del länder ser Kina som ett växande hot, väljer länder som Frankrike att rikta ljuset på terrorhotet, förklarar van Rij.

- För andra länder, speciellt de baltiska länderna, är Ryssland fortfarande ett stort, stort hot och något man oroar sig över.

Jens Stoltenberg skakar hand med Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron träffade Natos generalsekreterare Stoltenberg i Paris i slutet av november. Jens Stoltenberg skakar hand med Emmanuel Macron. Bild: AFP / Lehtikuva Jens Stoltenberg,Emmanuel Macron

Turkiets agerande får Frankrike att resa ragg

Turkiets offensiv i de kurdiska områdena i norra Syrien är ett exempel på en fråga som fått Frankrikes och Turkiets presidenter att råka i luven på varandra.

Enligt Macron visar oförmågan att planera och koordinera verksamheten att Nato är hjärndött.

Armida van Rij ser Macrons utspel som en säkerhetspolitisk väckarklocka för de övriga länderna.

- Vare sig man tycker om sättet på vilket Macron framförde kommentarerna eller inte, var hans poäng att det råder brist på koordinering på politisk nivå mellan Natos medlemsländer.

- Vad han försökte göra var att provocera fram en diskussion om europeisk säkerhet, speciellt efter att Donald Trump tagit över som president.

Forskaren Armida Rij
Armida van Rij är forskare vid Kings College i London. Forskaren Armida Rij Bild: Rikhard Husu Nato

Trump skryter med sina bedrifter inför toppmötet

Donald Trumps presidentperiod har kännetecknats av ett avståndstagande från och ifrågasättande av Nato.

USA är för tillfället det land som investerar mest i sitt försvar, mer än de övriga Natoländerna tillsammans. Det här irriterar den amerikanska presidenten.

Enligt Trump har andelen Natoländer som lever upp till sina förpliktelser fördubblats under hans presidentperiod, samtidigt som investeringarna i Natoländernas försvar ökat med 130 miljarder euro.

USA vinner också på ett säkert Europa

Enligt Armida van RIj stämmer det att ökade satsningar i en del medlemsländer sammanfallit med Trumps presidentperiod.

Men samtidigt har Trumps attityd underminerat uppfattningen om att USA kommer till Europas undsättning om det behövs.

- Européerna litar inte riktigt på att USA kommer att förse dem med säkerhetsgarantier och hjälpa dem när det behövs. Det här pekar igen på att förtroendet mellan medlemsstaterna undergrävts.

USA:s inställning till Nato är i linje med Trumps politik överlag, som syftar till att ställa USA i främsta rummet.

Men då glömmer man lätt att USA också har mycket att vinna på att säkerheten bibehålls i Europa, fortsätter van Rij.

Brexit spär på osäkerheten

Storbritanniens beslut att lämna EU spär på osäkerheten i Europa.

van Rij tror inte att Storbritannien kommer att vända Europa ryggen efter brexit. Däremot kan det säkerhetspolitiska samarbetet komma att anta nya former.

- Det förs diskussioner om hur Storbritannien ska kunna hålla fast vid
samarbetet med europeiska allierade inom EU. Det är mer komplicerat.

- Däremot kommer Storbritannien fortsätta samarbeta inom ramen för Nato, samt på en bilateral nivå med länder som Frankrike - som man har ett starkt försvars- och säkerhetssamarbete med.

Representerar från Natos 29 medlemsländer deltar i toppmötet som inleds i dag och avslutas imorgon.