Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetaren Åsa von Schoultz: Intressant hur något kan eskalera på det här sättet - det var nog exceptionellt - kan ses som en lök

Antti Rinne
Antti Rinne förlorade - och gick. Antti Rinne Bild: Lehtikuva Antti Rinne,SDP

Det är intressant hur något kan eskalera så som det har gjort i den här konflikten, säger Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet.

- Det började med en diskussion om informationsgång. Man frågade sig vem som visste vad och när, och vem som sade vad och när. Det var en politisk fråga som socialdemokraterna och statsministerpartiet gick vinnande ur. Och detta ledde till regeringsavgång. Det var väldigt oväntat, säger von Schoultz.

Centern har trampat vatten - och har haft ett behov av att höja sin profil

Det var statsminister Antti Rinne som förlorade i den här så kallade Chicken Race mellan SDP och Centern.

Centern var i en nyckelposition.

- Man kan säga att det var Centern som vann på kort sikt och plockade poäng. Partiet visade att det finns och att dess röst kan höras och ha betydelse i regeringen.

Åsa von Schoultz
Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet. Åsa von Schoultz EU-valet 2019,åsa von schoultz

von Schoultz konstaterar att Centern har haft en mycket problematisk period bakom sig - och en ganska lång sådan. Partiet har haft ett behov av att höja sin profil.

Centerns ordförande Katri Kulmuni har inte har lyckats öka stödet för partiet i opinionsmätningar trots att hon är en ganska ny ordförande.

- Det är ganska vanligt att en ny ordförande får en "smekmånadsperiod" med mycket uppmärksamhet - positiv sådan - och höjda opinionssiffror. Men det har lyst med sin frånvaro i det här fallet, och Centern har "trampat vatten" .

- Men nu har man kanske tillfälligt lyckats höja profilen och visat att Centern är ett maktparti man kan räkna med i finländsk politik.

Kulmuni har kritiserats för att vara vag - men Centern har nog vunnit

- Katri Kulmuni har säkert känt sig väldigt pressad att visa att hon är en kraftfull person och en duktig ledare som kan höja partiets profil och visa vägen - vilket hon på ett sätt har lyckats med. Ändå har Kulmuni samtidigt kritiserats för att vara ganska vag i sina uttalanden - till exempel i går då partiet hade bestämt sig för att inte peka ut Antti Rinne som person trots att alla visste att det var honom som de syftade på då de talade om bristande förtroende för en person.

Katri Kulmuni, en ung kvinna med blont hår och en rosa jacka blir intervjuad framför en mörk vägg. I förgrunden syns två stycken stora mikrofoner och ett par ljudinspelare.
Centerledaren Katri Kulmuni undvek direkta kommentarer 2.12.2019 Katri Kulmuni, en ung kvinna med blont hår och en rosa jacka blir intervjuad framför en mörk vägg. I förgrunden syns två stycken stora mikrofoner och ett par ljudinspelare. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland

von Schoultz tror ändå inte att Kulmuni går svagare ur det här spelet.

- Hon har trots allt vunnit. Partiet har spelat högt - och vunnit.

Postin kuljetusauto.
Det handlar om mycket annat än postkonflikten Postin kuljetusauto. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Posti Group Abp,post,Posti (grund i Finland),postdistribution,postlådor,brevbärare, postiljoner

Som en lök - med flera lager - det finns mycket mer bakom det hela - det handlar inte bara om postkonflikten

Åsa von Schoultz påpekar att det här handlar om mer än postkonflikten.

- Det är som en lök - med flera lager. Ytterst har vi kanske postkonflikten, informationsgången och den besvärliga situation som uppstod - men det ligger mycket mer bakom det här.

 Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har tidvis varit mycket irriterad Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Samlingspartiet

- Vi har en ideologisk konflikt gällande regeringens roll i de statsägda bolagen där den nuvarande regeringen har gjort en tvärvändning i jämförelse med den förra. Det här har irriterat till exempel Petteri Orpo från Samlingspartiet, säger Åsa Schultz.

- Men det har också varit svårt för Centern att svälja det hela och behöva byta linje.

- I grunden finns också Centerns svåra ställning och det svaga understöd som partiet har. Det gör att partiet känner sig tvunget att agera och höja sin profil. Det handlar faktiskt inte bara om postkonflikten - som ju socialdemokraterna gick vinnande ur.

Kan skava lite - men både Centern och SDP har ändå nu mycket att vinna på samarbete

Åsa von Schoultz säger att det klart har framkommit i kommentarer att de nuvarande regeringspartierna önskar att den nuvarande regeringen fortsätter och att det bara handlar om ett personbyte - trots att det formellt sett är en regering som avgår och en ny som ska bildas.

Det har också uttryckts önskemål om att samma regeringsprogram ska kunna ligga som grund för regeringens arbete.

- Så att om det här bara håller och om socialdemokraterna smidigt lyckas utse en ny statsministerkandidat så tror jag att det här löser sig ganska snabbt, bedömer von Schultz.

SDP-ledaren Antti Rinne och centerledaren Katri Kulmuni i riksdagen 19.11.2019
SDP-ledaren Antti Rinne och centerledaren Katri Kulmuni i riksdagen 19.11.2019 SDP-ledaren Antti Rinne och centerledaren Katri Kulmuni i riksdagen 19.11.2019 Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Katri Kulmuni

von Schoultz bedömer att det nog nu kan skava lite i relationen mellan SDP och Centern. Samtidigt har det gjorts uttalanden som tyder på att man kommer att jobba hårt för att bygga upp förtroendet igen.

- Och det står mycket på spel: Socialdemokraterna vill leda den här regeringen, och Centern har fått mycket i det här regeringsprogrammet som de inte vill förlora. De har båda mycket att vinna på att komma överens.

Spel och taktik? - Ja men också strukturella frågor och personliga brister

Åsa von Schultz ser ytterligare ett lager på löken som kan ses som en ganska viktig faktor:

- Antti Rinne har inte reagerat kraftfullt och han är en ganska lätt aktör att ge sig på. Han är inte en särskilt populär partiledare och han har lite svårt att kommunicera. För Centerns del var det lätt att trycka på den knappen och försöka bli av med honom.

von Scholutz påpekar vidare att det för socialdemokraterna finns en del att vinna på att byta ut statsministern.

- Det kan handla om spel - men också om strukturella frågor och personliga brister som kan ha lett fram till det här.

Läs också