Hoppa till huvudinnehåll

Vem blir statsminister Rinnes efterträdare? Vi listar tänkbara kandidater

Statsminister Antti Rinne håller tal och tittar på publiken.
Flera namn är tänkbara som möjliga efterträdare till Rinne. Statsminister Antti Rinne håller tal och tittar på publiken. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Ifall statsminister Antti Rinne avgår står Socialdemokratiska partiet inför att hitta en ny kandidat för uppgiften. Vi presenterar några troliga kandidater.

Sanna Marin
Sanna Marin Sanna Marin Bild: Markku Pitkänen / Yle Sanna Marin

Sanna Marin, född 16 november 1985 i Helsingfors har i regeringen Rinne skött uppgiften som trafik- och kommunikationsminister. Hon har varit socialdemokraternas vice ordförande under åren 2014 - 2017 och är vald till första vice ordförande 2017 - 2020.

Under Rinnes sjukfrånvaro under våren axlade hon uppgiften som socialdemokraternas ordförande.

Till utbildningen är Marin förvaltningsmagister. Marin blev invald i riksdagen i riksdagsvalet 2015 från Birkalands valkrets. Hon var ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige 2013–2017.

Antti Lindtman kansanedustaja eduskunta
Antti Lindtman Antti Lindtman kansanedustaja eduskunta Bild: Jouni Immonen / Yle riksdagsledamöter

Antti Lindtman, född 11 augusti 1982 är riksdagsman sedan 2011 och ordförande för socialdemokratiska riksdagsgruppen. Lindtman har facklig bakgrund. Han har arbetat för FFC som ungdomssekreterare. Till utbildningen är han politices kandidat.

Lindtman var på förslag som arbetsminister, men avböjde på grund av av familjeskäl. Han har en liten dotter.

jutta urpilainen
Jutta Urpilainen jutta urpilainen Bild: Richard Husu/Yle Jutta Urpilainen

Jutta Urpilainen, född 4 augusti 1975 i Lappo var Rinnes föregångare på ordförandeposten. Nu innehar hon posten som EU-kommissionär för internationella partnerskap med fokus på Afrika. Innan sitt kommissionärsuppdrag var hon riksdagsledamot allt sedan år 2003.

Personer som har meddelat att de inte ställer upp:

Kansanedustaja Timo Harakka
Timo Harakka Kansanedustaja Timo Harakka Bild: Aleksis Salusjärvi Timo Harakka

Timo Harakka, född 31 december 1962 i Helsingfors är för närvarande arbetsminister i regeringen Rinne. Han är ledamot av Finlands riksdag sedan 2015.

Harakka försökte bli partiordförande vid SDP-kongressen 2017, men förlorade då stort mot Antti Rinne.

Timo Harakka är magister i teatervetenskap. Han har arbetat vid Yle som redaktör och producent under åren 1997–2014. Han har också publicerat böcker i ekonomi, senast Suuri kiristys 2014.

Tytti Tuppurainen oulun kaupungintalon juhlasalissa
Tytti Tuppurainen Tytti Tuppurainen oulun kaupungintalon juhlasalissa Bild: Marko Väänänen / Yle Tytti Tuppurainen

Tytti Tuppurainen, född 18 februari 1976 i Uleåborg har skött uppgiften som Europaminister i regeringen Rinne under Finlands halvår som EU:s ordförandeland. Tuppurainen var också en av kandidaterna i kampen om socialdemokraternas ordförandepost.

Tuppurainen är till utbildningen filosofie magister och projektplanerare. Hon blev invald i riksdagen 2011 från Uleåborgs valkrets, har varit ordförande för Stora utskottet och är även ordförande för SDP:s kvinnoorganisation.

Kansanedustaja Ville Skinnari, SDP.
Ville Skinnari Kansanedustaja Ville Skinnari, SDP. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Ville Skinnari

Ville Skinnari, född 21 februari 1974 i Helsingfors är en andra periodens riksdagsledamot och SDP:s vice ordförande sedan år 2017.

Skinnari är jurist till utbildningen och tidigare ishockeyspelare. Skinnari är utvecklings- och utrikeshandelsminister i Rinnes regering.

Artikeln korrigerades den 3 december 2019 klockan 15.27 med uppgiften om att Sanna Marins utbildningsgrad är magister och inte kandidat som det stod tidigare. Ytterligare en korrigering lades till klockan 15.40: Ville Skinnari är SDP:s vice ordförande och inte riksdagens vice talman.

Artikeln ändrades den 3 december 2019 klockan 16.29 i och med att Timo Harakka, Tytti Tuppurainen och Ville Skinnari har meddelat att de antingen stöder Sanna Marin och/eller Antti Lindtman eller att de inte ställer upp som statsministerkandidat.