Hoppa till huvudinnehåll

Vintern överraskade östnyländska svanar - räddningsverket ryckte ut på flera håll

Vintern har intagit Östnyland, åtminstone för några dagar. När kylan smyger sig på och isen sakta hårdnar får räddningsverket rycka ut och hjälpa loss fastfrusna svanar.

På tisdagen var det svanräddning på agendan både i Lovisa och i Borgå.

Klockan är inte ens tre men solen börjar redan gå ner över Seitlaxviken i Borgå. Räddningspersonal från Räddningsverket i Östra Nyland och Wessö FBK står vid den allmänna bryggan och ser ut över den tunna isen.

En brandman tittar in i kameran och ler. Bakom honom syns en brygga och fruset vatten. Solen håller på att gå ner.
Det här var Jari Kankainens första svanuppdrag för i år, men de lär bli fler. En brandman tittar in i kameran och ler. Bakom honom syns en brygga och fruset vatten. Solen håller på att gå ner. Bild: Yle/Mira Bäck räddningsverksamhet,brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,frivilliga brandkårer,jari kankainen

På några hundra meters avstånd surrar en hydrokopter och om man riktigt kisar kan man skymta ett helt gäng svanar som emellanåt sträcker på nacken eller viftar med vingarna.

- Just nu finns det sex svanar på ett ställe och två på ett annat. Sammanlagt sju av dem har frusit fast. Det är helt exceptionellt att de är så många, säger brandman Jari Kankainen.

Trötta fåglar

De två brandmännen på hydrokoptern har öppnat en stor vak en bit ifrån den större gruppen fastfrusna fåglar.

En av brandmännen kör hydrokoptern medan den andra tar loss svanarna och bär dem en i gången till vaken. Isen är tunn men tydligen håller den att gå på.

Fåglarna är så trötta att de inte orkar spjärna emot i famnen och ser mest ut som stora gosedjur på avstånd.

Brandbil och hydrokopter på strand fotat uppifrån
Wessö FBK använder drönare i sitt arbete. Här en bild från svanräddningsuppdraget. Brandbil och hydrokopter på strand fotat uppifrån Bild: Wessö FBK, Räddningsverket i Östra Nyland räddningsverksamhet,Vessö,wessö fbk

För Jari Kankainen är det här det första svanuppdraget den här vintern.

- Det här är ett årligen återkommande fenomen, säger Kankainen.

Det tar en god stund, men till slut har alla svanar kommit ut på öppet vatten. Nu gäller det bara att hoppas på att de flyttar till varmare breddgrader innan isen överraskar dem en gång till.

Bredvid Kankainen står Dan Weckström från Wessö FBK och styr en liten drönare som surrar ovanför våra huvuden.

En ung man i grön skyddsväst står vid en strand och tittar ner på en stor skärm som han har i handen. Det är is på vattnet och solen håller på att gå ner.
Dan Weckström styr Wessö FBK:s drönare. En ung man i grön skyddsväst står vid en strand och tittar ner på en stor skärm som han har i handen. Det är is på vattnet och solen håller på att gå ner. Bild: Yle/Mira Bäck drönare (obemannad luftfarkost),räddningsverksamhet,brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,frivilliga brandkårer,svanar,dan weckström

- Med hjälp av den kan vi se hela operationen på nära håll härifrån stranden, säger Kankainen.

Drönaren användes också för att kolla om svanarna över huvud taget behövde hjälp innan hydrokoptern skulle skickas ut.

Falskt alarm i Lovisa - men bra att kolla upp

Lovisauppdraget visade sig vara lite lättare.

- Svanarna flög i väg när vi närmade oss. En utmanande uppgift, skämtar brandförman Villu Ojassoo.

Lovisasvanarna behövde alltså inte räddas utan klarade sig själva - den här gången. Enligt Ojassoo var det antagligen frågan om samma svanar som Loviisan Sanomat skrev om på söndagen.

Då hade svanarna fastnat i isen utanför Sågudden och behövde hjälp av räddningsverket och Valkom FBK för att komma loss.

Mot blå bakgrund syns en svan i ljusare blått och grönt.
Wessö FBK:s drönare kan användas för att spåra försvunna personer eller för att se svanar i mörkret eftersom den innehåller en värmekamera. Mot blå bakgrund syns en svan i ljusare blått och grönt. Bild: Wessö FBK/Räddningsverket i Östranyland räddningsverksamhet,brand- och räddningsarbete,brand- och räddningsverksamhet,frivilliga brandkårer,svanar,drönare (obemannad luftfarkost),svanräddning

Enligt Ojassoo verkar tröskeln för att ringa räddningsverket vara ganska låg när det gäller fastfrusna svanar.

- Alltid finns det inte ett behov av det. Men vi är alltid redo att hjälpa människor och djur. Om man har en misstanke om att allt inte är okej så kan man ringa räddningscentralen så åker vi ut och tittar, säger Ojassoo.

Emellanåt visar det sig att svanarna inte alls har fastnat, men det kan vara svårt att se på håll.

- De vill vara i fred och har egna rutiner. Ofta flyger svanarna iväg när man kommer nära, säger Ojassoo.