Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare en lagförändring ska täppa till munnen på oppositionella i Ryssland

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj talar inför en skara demonstranter som visar sitt stöd för politiska fångar i Moskva.
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj talar inför en skara demonstranter tidigare i höst. När den nya lagen träder i kraft kan privatpersoner dömas för att ha publicerat information som är "skadlig för samhället". Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj talar inför en skara demonstranter som visar sitt stöd för politiska fångar i Moskva. Ryssland,opposition,Aleksej Navalnyj,demonstration,demonstranter

Då den nya lagen trätt i kraft kan journalister, bloggare och privatpersoner dömas till en halv miljon rubel, cirka 7 000 euro, i böter eller till två år i fängelse för att ha publicerat information som myndigheterna anser vara skadlig för samhället.

Ett annat villkor för straff handlar om att personen i fråga ska få finansiering från utlandet.

En likadan lag från 2012 gällde redan medborgarorganisationer. Den har drabbat hundratals organisationer på väldigt oklara och varierande grunder.

Lagförslaget ifrågasätts

Många forskare, bland dem Andrej Kolesnikov från tankesmedjan Carnegie i Moskva, säger att lagen inte stämmer överens med den ryska grundlagen.

Han talar om att lagförslaget är som taget ur ett totalitärt rättssystem.

– Det här stämmer inte överens med förnuft, juridik eller logik, sa Kolesnikov i en diskussion på den fria tv-kanalen Dozjd.

De traditionella nyhetskanalerna, tv och tidningar, förlorar allt mer publik till sociala medier. Den vägen får medborgarna kritisk information och blir mera oppositionella.

Ska dämpa lusten att kritisera

Statsvetaren Marija Snegovaja vid Columbia-universitetet i USA tror att lagen kommer till just för att begränsa informationsflödet i sociala medier.

– Vi kommer alla att fundera noga och uttrycka oss mildare för att inte drabbas av lagen, säger Sneovaja.

Hela 59 kända ryssar har skrivit ett öppet brev till president Putin där de ber honom låta bli att underteckna lagen.

Bland dem som skrivit under brevet finns författarna Ljudmila Ulitskaja och Dmitrij Bykov, musikern Andrej Makarovitj, människorättsaktivisten Lev Ponomarjov och förläggaren Irina Prochorova.

De är alla kulturpersonligheter med hög profil i Ryssland.

Tio utländska människorättsorganisationer har också uttalat sig mot lagändringen.

Lagändringen som kan leda till att enskilda personer fälls som utländska agenter har redan antagits av parlamentets underhus, Duman, och godkänts av överhuset, Federationsrådet.

Efter att president Putin undertecknade lagen, publicerades den officiellt och trädde samtidigt i kraft.

Artikeln uppdaterad kl.7.58 med uppgiften att lagen nu trätt i kraft.