Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump ställde in presskonferens efter Natomöte - säger att Kanadas premiärminister Trudeau är en hycklare

Natoledarna samlade i ett gruppfoto före mötet i London.
Natoledarna samlade i ett gruppfoto före mötet i London. Bild: EPA-EFE Nato

Det fanns en förhoppning om att reparera de inbördes relationerna mellan Natoländerna vid dagens toppmöte i utkanten av London. Men en video från gårdagens festligheter i Buckinghampalatset bidrog till att sätta sordin på stämningen vid mötet.

Watford, London

På den omtalade videon som är filmad vid en mottagning i Buckinghampalatset i går, tisdag, framstår det som att en grupp Natoledare gör sig lustiga över USA:s president Donald Trump.

Efter mötet gick USA:s president Donald Trump till storms mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau, en av av de ledare som förekommer på videon. Enligt Trump är Trudeau en hycklare.

- Jag anser att han är en trevlig karl, men sanningen är att jag pekade ut honom eftersom han inte betalar 2 procent (av BNP till försvaret) och jag ser att han inte är så glad över det, sade Donald Trump vid en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Trump ställde in presskonferens

Efter att mötet avslutats meddelade Trump att han ställer in en planerad presskonferens.

Trump skriver på Twitter att han redan hållit många presskonferenser och att han åka tillbaka till Washington genast efter mötet.

Hoppa över Twitterpostning

Efter mötet tonade värden för toppmötet Boris Johnson och Trudeau ned videoincidenten. Enligt Trudeau syftade diskussionen på videon inte till att göra sig lustig över Trump.

- Jag har en mycket bra relation med Trump, säger Trudeau.

Försvaret av Polen och Baltikum stärks

Trots gnabbet lyckades Natoländerna även enas om nya satsningar för de kommande åren. Bland annat enades man om att uppdatera säkerhetsplanerna för Polen och Baltikum.

Det fanns på förhand farhågor om att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan skulle blockera säkerhetsplanen.

Turkiet har hamnat på tvären med de övriga Natomedlemmarna på grund av operationen i de kurdiska områdena i Syrien.

Inför mötet hotade Turkiet med att inte godkänna Natos nya försvarsplan för Baltikum och Polen om de övriga Nato-länderna inte godkänner en terrorstämpling av kurdiska milisen YPG i Syrien.

Men slutligen godkände även Erdoğan den nya säkerhetsplanen, som ska stärka försvaret i de baltiska länderna och Polen som svar på ryska förstärkningar vid ländernas gränser.

- Vårt möte har återigen visat att Nato förblir det enda stället där Europa och Nordamerika diskuterar, fattar beslut och agerar på daglig basis i strategiska frågor som berör vår gemensamma säkerhet, sade generalsekreteraren Jens Stoltenberg efter mötet.

Macron fick gehör för beskyllningar om "hjärndöd" allians

Turkiets agerande i Syrien har fått Frankrikes president Emmanuel Macron att se rött. Enligt Macron är försvarsalliansen i ett "hjärndött" tillstånd på grund av sin oförmåga att planera och koordinera sina insatser.

Macron fick också ett visst gehör för sina krav. Medlemsländerna enades om att under ledning av Jens Stoltenberg inleda en process för att stärka EU:s politiska dimension.

Donald Trump fick i sin tur gehör för sina krav på en jämnare ekonomisk ansvarsfördelning inom Nato. Länderna förbinder sig vid nya försvarssatsningar till ett värde av 400 miljarder dollar före år 2024.

- Nato kommer att vara rikare och starkare än någonsin tidigare, skrev Trump i en tweet efter mötet.

Natoländerna enades om att ordna sitt nästa toppmöte år 2021.

Läs mera:

Sjuttioåriga försvarsalliansen Nato samlas till toppmöte i London - Donald Trump tar åt sig äran för växande försvarsanslag

Försvarsalliansen Nato firar 70 år av verksamhet vid sitt toppmöte i London. Mötet har föregåtts av ordväxling mellan medlemsländernas ledare om riktlinjerna för försvarspaktens verksamhet. Många frågar sig vad Natos säkerhetsgarantier är värda i praktiken.
.

Läs också