Hoppa till huvudinnehåll

Förekommer det sexuella trakasserier inom finländsk toppidrott? Det tänker FCEI nu utreda: ”Fint att alla förbund deltar”

Skugga av ishockeyspelare på is.
Skugga av ishockeyspelare på is. Bild: Tomi Hänninen ishockey

Nu ska Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI göra en omfattande utredning om huruvida det förekommer sexuella trakasserier inom finsk toppidrott. Rapporten ska vara klar på våren. Tidigare har FCEI bland annat utrett läget inom landslagen.

FCEI har tidigare utrett läget inom olika grenar och framför allt landslagen. Bland annat har situationen inom Finlands damlandslag i fotboll granskats efter uppgifter om att det åtminstone tidigare förekommit sexuella trakasserier bland spelarna.

Den utredningen som FCEI nu ska göra är mycket mer omfattande. Sammanlagt deltar 71 grenförbund, paraidrottsförbundet VAU och ishockeyligalagen.

Rapporten ska vara klar någon gång på våren.

– Det är fint att alla förbund vill delta. Det berättar mycket om den allmänna attityden gentemot trakasserier inom idrotten – man vill hitta fel och söka lösningar, säger generalsekreterare Teemu Japisson i ett pressmeddelande.

Stor enkät

Utredningen görs i form av en enkät som skickas ut till alla tävlingsidrottare som fyllt 16 år. Enligt Helsingin Sanomat innebär det här att upp till 100 000 idrottare tillfrågas om sina erfarenheter.

Sexualla trakasserier inom toppidrott blev ett hett samtalsämne i fjol, då MTV Sport rapporterade om trakasserier inom damlandslagen i fotboll och ishockey. FCEI utredde då ärendet och kom fram till att det förekommit trakasserier på båda ställen.

FCEI har också samarbetat med Tennisförbundet för att granska ifall det förekommit trakasserier i samband med internationella turneringar. I oktober avslöjade i sin tur Yle Urheilu trakasserier som förekom inom konståkningssamfundet.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport