Hoppa till huvudinnehåll

Ida Hulkko EM-femma och Jenna Laukkanen sexa på 50 meter bröstsim – italiensk 14-åring tog hem segern

Ida Hulkko simmar bröstsim.
Ida Hulkko var nära medalj i Glasgow. Ida Hulkko simmar bröstsim. Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY simning,Ida Hulkko

Finland representerades av hela två simmare i finalen på damernas 50 meter bröstsim i kortbane-EM i Glasgow. Ida Hulkko blev femma i finalen, medan Jenna Laukkanen inte lyckades ta en tredje EM-medalj på distansen, i stället blev hon sexa – och var riktigt besviken efteråt.

Jenna Laukkanen tog EM-guld på 50 meter bröstsim i kortbane-EM år 2015 och EM-silver på samma distans två år senare.

I årets mästerskap i Glasgow fanns det fina förutsättningar att fortsätta på medaljsviten. Både Laukkanen och Ida Hulkko tog sig vidare från försöken till semifinal därifrån till finalen.

Även Veera Kivirantas tid skulle ha räckt till avancemang från försöken, men enligt reglerna får bara två simmare per land gå vidare och Kiviranta fick därmed tacka för sig.

I finalen var det Hulkko som var som var starkare av finländarna. Hulkko blev femma med tiden 29,95, bara åtta hundradelar från EM-brons.

– Det är bra för den här säsongen. Med min rekordtid skulle det ha blivit medalj, men en femteplats är helt bra, sade Hulkko till Yle.

Laukkanen blev i sin tur sexa på tiden 30,15. Efter en insats som inte gladde henne det minsta.

– Det var helt bedrövligt. Jag har egentligen inget att säga. Jag råkade ha en dålig dag och då gick det så här, kommenterade Laukkanen.

Guld och silver gick till Italien. Blott 14-åriga Benedetta Pilato vann på tiden 29,32, vilket är nytt världsrekord för juniorer.

Tidigare i dag var Finlands stafettlag på herrarnas 4 x 50 meter bröst nära att gå vidare från försöken. Finland, med Anton Herrala, Ari-Pekka Liukkonen, Niko Mäkelä och Teemu Vuorela i laget, blev fyra i sitt försöksheat och var första lag att missa avancemang.

Resultat:

50 meter bröst, damer, final:
1. Benedetta Pilato, ITA 29,32
2. Martina Carraro, ITA 29,60
3. Mona McSharry, IRL 29,87
...
5. Ida Hulkko, FIN 29,95
6. Jenna Laukkanen, FIN 30,15