Hoppa till huvudinnehåll

JHL polisanmälde Arkea i Åbo - nu inleds en förundersökning

Två händer i gula gummihandskar vrider vatten ur en luddig golvmopp ner i en blå hink.
Arkea producerar bland annat städtjänster. Två händer i gula gummihandskar vrider vatten ur en luddig golvmopp ner i en blå hink. Bild: Ruslan Olinchuk/Mostphotos städning,Rengöring,Trasa,golvmopp

Polisen i sydvästra Finland inleder en förundersökning efter att JHL bett polisen utreda om Åbo stads bolag Arkea brutit mot samarbetslagen. Det berättar kriminalöverkommissarie Kaarle Lönnroth till Yle.

Arkea producerar bland annat städ- och fastighetstjänster och tillreder och serverar maten i stadens skolor.

I rättsligt oklara fall är det skäl att inleda en förundersökning, säger Lönnroth. Nu ska polisen höra de olika parterna och efter det fattar man beslut om fallet går vidare till åtalsprövning.

- Förhören ska göras i snabb takt, men vi har ännu inte varit i kontakt med parterna, säger Lönnroth.

Begäran om utredning gäller huruvida Arkea brutit mot samarbetslagen vid beslutet att byta arbetsgivarförbund. Enligt JHL beslutade Arkea om att byta arbetsgivarförbund den 27 september trots att samarbetsförhandlingarna i den här frågan inleddes först 30 september, det vill säga efter att beslutet fattats.

Arkea har meddelat att de måste spara pengar och bytet av arbetsgivarförbund är ett sätt att minska på bolagets utgifter. Enligt bolaget får arbetsgivaren bestämma om byte av arbetsgivarförbund utan samarbetsförhandlingar.

Enligt JHL leder bytet av arbetsgivarförbund till lönesänkningar och försämrade förmåner för de anställda.

Läget mellan parterna har varit inflammerat under hösten och JHL har strejkat i två omgångar i protest mot de nya arbetsavtalen.

Läs också