Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringsbildningen i startgroparna, den svenska skolan bättre än sitt rykte, i Chile är demonstranterna trötta, men sega

Trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) i riksdagen.
Trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) i riksdagen. Trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) i riksdagen. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Finlands Socialdemokratiska Parti

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Morgonen efter statsminister Antti Rinnes dramatiska sorti är mångas blickar redan riktade mot hur man ska få ihop nästa regering. SDP:s Sanna Marin är en av de starkaste kandidaterna för posten som ny statsminister. Hon säger att Rinne kunde bli regeringssonderare.
Marin motiverade det här med att det skulle vara bättre eftersom varken hon eller den andra förhandsfavoriten för uppdraget, SDP:s gruppordförande Antti Lindtman ännu har utsetts till partiets statsministerkandidat.

Samtidigt är de två största oppositionspartierna Sannfinländarna och Samlingspartiet oense om hur processen nu ska gå vidare.

Finansinspektionen ämnar granska hur pensionsmedel används. I bakgrunden finns en oro för att pensionsförsäkringsbolagen sysslar med att främja finländares hälsa med lagstadgade pensionsavgifter. Det låter kanske fint, men är inte meningen med systemet.

Utrikes

Myten om att skolan i Sverige skulle vara usel, stämmer inte - det visar Pisamätningen.

I själva verket har resultaten i Sverige förbättrats redan för flera år sedan, ändå lever bilden av den skrala nivån på skolorna kvar.

Svenska Yles Lotte Krank-van de Burgt befinner sig som bäst i Chiles huvudstad Santiago. Där pågår alltjämt de stora demonstrationerna även om de lite minskat i intensitet.

van de Burgt har träffat demonstranter som medger att de är trötta, men som vägrar ge upp. Den forskare hon talat med säger för sin del att ingen vet hur det hela kommer att sluta.

Väder

Nederbörd i form av regn, snö eller underkylt regn är att vänta till en början. Under dagens lopp klarnar det upp med en början i väster.

Onsdagstemperaturen rör sig mest mellan två och sju plusgrader i landets södra och mellersta delar, i norr kan kvicksilvret sjunka till tio minusgrader.

Till havs kan det blåsa hårt från väst eller sydväst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes