Hoppa till huvudinnehåll

”Någon måste göra något” – ligatränaren efterlyser regelförändringar efter att två spelare tacklats till sjukhus med huvudskador

Patrik Puistola förs ut på bår.
Patrik Puistola förs ut på bår. Patrik Puistola förs ut på bår. Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press Patrik Puistola

Patrik Puistola är borta från spel ”tillsvidare”. Tuukka Mäntylä verkade inte skada sig allvarligare. Men Tapparalotsen Jukka Rautakorpi har fått nog. Vi har snart ett nytt ”Otrevel”-fall i våra händer, säger han för Yle.

Den 11 februari 1996 hör till de mörkaste dagarna i finländsk ishockeyhistoria. Ässätspelaren Jaroslav Otrevel åkte olyckligt in i sargen och låg livlös på isen. Tjecken hade förlamats.

Det var samtidigt den första gången som det värsta tänkbara kunde ske i en hockeyligarink. För många – inte minst Jukka Rautakorpi – var det över 20 år gamla fallet det första han tänkte på då han såg sin adept Tuukka Mäntylä ligga på isen efter en huvudtackling på tisdagskvällen.

– Jag hade sagt redan tidigare att vi snart har ett nytt ”Otrevel”-fall i våra händer. Nu var det väldigt nära. En omtumlande situation, säger Rautakorpi för Yle.

Jukka Rautakorpi är chefstränare för unglejonen.
Jukka Rautakorpi. Jukka Rautakorpi är chefstränare för unglejonen. Bild: YLE / Tomi Hänninen Jukka Rautakorpi

Enligt Rautakorpi kom Pelicansspelaren Taavi Vartiainen in som tredje spelare i situationen. Det är något som ligan enligt honom måste få bukt på.

– Någon måste göra något åt reglerna. Vårt nuvarande system är ett där man gömmer sig. Jag vet inte hur domarna och disciplinnämnden drar sina linjer, men vi spelare och tränare borde vara med i beslutsfattandeprocessen, säger han.

Mäntylä verkade inte skada sig allvarligt – oklart hur det står till med Puistola

Vartiainen märkte genast att något gått snett efter tacklingen. Pelicansspelaren signalerade genast åt bänken att skicka in läkare på isen och stannade sedan kvar en stund i tunneln för att se hur det riktigt stod till med Mäntylä.

Tapparabacken verkade komma undan med blotta förskräckelsen. Rautakorpi säger själv att läkaren konstaterat att det inte skett något allt för allvarligt och Mäntylä tweetade sent på tisdagskvällen att han ”bara knockats medvetslös för en stund”.

För Patrik Puistola kan det ha gått sämre. Jukurittalangen tacklades likaså medvetslös och laget kunde inte genast efter matchen berätta mer om spelarens tillstånd.

På onsdagen meddelade klubben att Puistola fått lämna sjukhuset och att han är borta ”tillsvidare”.

Både Vartiainen och Panu Mieho, som tacklade Puistola, dömdes till matchstraff. Ishockeyligan har också redan meddelat att man kommer att ta en närmare titt på incidenterna vilket innebär att avstängningar högst sannolikt är på kommande.

Experten: Tacklingen i princip ren

Yle Urheilus expert, den tidigare ligaprofilen Kimmo Kuhta, påpekar ändå att fallet Mieho-Puistola är svårare att tolka. Där som Vartiainen tydligt prickar Mäntyläs huvud verkar Mieho träffa Puistolas axel först.

– Jag tycker att Panu gör helt rätt i den situationen. Han forecheckar aggressivt och går in för att tackla spelaren med pucken. Puistola såg inte att han kom. Man måste vara beredd på att det kan smälla i det där läget, säger han och tillägger:

– Men en hård smäll var det och en hel del otur var också med på vägen. Mieho är ju inget svin som spelare.

Rautakorpi efterlyser i sin tur mer respekt.

– Det här är framför allt idrott. Meningen är inte att skada sina motståndare. Knappast gör någon det avsiktligt, men det syns att man inte respekterar sin motståndare, säger Jukka Rautakorpi.