Hoppa till huvudinnehåll

Öppnar tränarskandalerna i NHL upp dörren för europeiska coacher? Svenske guldtränaren säker: "Det är bara en tidsfråga"

Rikard Grönborg tränar nu ZSC i den schweiziska ligan.
Rikard Grönborg frestas av ett NHL-jobb. Rikard Grönborg tränar nu ZSC i den schweiziska ligan. Bild: imago images/Geisser/ All Over Press Rikard Grönborg

Efter att flera meriterade NHL-tränare hamnat i blåsväder tror Rikard Grönborg att det äntligen börjar vara dags för en europeisk chefstränare på andra sidan Atlanten igen. Att anlita coacher med nya bakgrunder skulle bara vara hälsosamt, menar den dubbla världsmästartränaren för Sportsnet.

Det har stormat kring flera erfarna tränarnamn i ishockeyligan NHL på sistone. Efter att Toronto kickat Mike Babcock började det sippra ut uppgifter om kontroversiella metoder som kanadensaren använt sig av.

Calgarys Bill Peters avskedades efter avslöjanden om rasistiskt språkbruk i omklädningsrummet, medan Chicagos assisterande tränare Marc Crawford fått ta paus från jobbet på grund av anklagelser om att han skulle ha trakasserat och misshandlat spelare i lag där han tidigare arbetat.

Efter denna uppståndelse ser svensken Rikard Grönborg sin chans. Eller snarare en chans för europeiska tränare i allmänhet.

Den dubbla världsmästartränaren berättar i en intervju med kanadensiska Sportsnet att det börjar vara hög tid för förändring i NHL. Av ligans spelare är 30 procent från Europa – av denna säsongs nykomlingar är hela 55 procent européer.

– Det visar vilket håll trenden är på väg åt. Därför tror jag att det bara är en tidsfråga innan NHL-klubbarna i USA och Kanada tittar hitåt mot någon av de utmärkta europeiska coacherna, säger Grönborg.

Jalonen vill till NHL

Lejontränaren Jukka Jalonen har varit öppen med sin NHL-dröm. Efter Finlands VM-guld i våras förlängde Jalonen sitt kontrakt med landslaget, men med en NHL-klausul.

– Det här är den första gången under den egna tränarkarriären som man på riktigt har en realistisk chans till NHL. Det finns 30 lag i ligan och alla lag har 4-5 tränare.

– Allt som allt finns där nästan 200 tränare. Man skulle tro att det skulle rymmas en från Europa också, sade Jalonen till Yle i augusti.

Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna.
I augusti sade Jalonen för Yle att han ännu inte haft kontakt med någon NHL-klubb. Jukka Jalonen jublar med VM-bucklan i händerna. Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press Jukka Jalonen

51-åriga Grönborg tränar för tillfället den schweiziska storklubben Zürich Lions. Han har tidigare studerat och jobbat som coach i USA i 20 år och har en amerikansk fru.

– Hockey är hockey. Utmaningen för NHL är att öppna ett nytt kapitel. Att anlita coacher med nya bakgrunder skulle bara vara hälsosamt, fortsätter Grönborg.

Zürich hade en tuff säsong i fjol, men under svenskens ledning har laget gått som tåget och leder den schweizsika ligan. Grönborg betonar att han trivs i klubben – men han vill framåt.

– Jag är väldigt nöjd med var jag befinner mig i den schweiziska ligan, men precis som en spelare så vill du alltid veta vad som är nästa steg också.