Hoppa till huvudinnehåll

Socialdemokratiskt fotfolk förundrar sig över svängarna i regeringskrisen

FSD:s ordförande Viktor Kock.
Viktor Kock är ordförande för FSD. FSD:s ordförande Viktor Kock. Bild: Yle / Bengt Östling Finlands Socialdemokratiska Parti,Viktor Kock,finlands svenska socialdemokrater

Antti Rinne (SDP) meddelade på tisdagen att han avgår som statsminister efter att Centern mist förtroendet för honom. Socialdemokraternas fotfolk förundrar sig över det skedda, speciellt Centerns agerande.

Mae Cedercreutz-Pesonen är ordförande för Vanda svenska socialdemokrater. Hon är säker på att händelserna som ledde till Rinnes avgång har att göra med då Anneli Jäätteenmäki (C) tvingades avgå från samma post år 2003.

Då spelade SDP en roll genom att signalera att partiet inte har förtroende för Jäätteenmäki.

- Det är inte så länge sedan, så det kommer alla ihåg. Jag tror det här handlar om hämnd och jag är mycket förvånad över Centerns agerande.

Svårt att bygga upp förtroendet

Oberoende av vad som ligger bakom regeringskrisen kan det bli aktuellt med fortsatt regeringssamarbete Socialdemokraterna och Centern emellan.

Alla de fem partierna som var med i regeringen Rinne har signalerat vilja att fortsätta med utgångspunkt i det existerande regeringsprogrammet.

Hur man ska kunna bygga upp förtroendet de två största regeringspartierna emellan är en kvistig fråga.

- Man måste tala öppet om spelreglerna i regeringsarbetet. Det är också viktigt att man har en öppen kommunikation framöver, säger Mikael Hiltunen, som sitter med i SDP:s partifullmäktige.

Också andra alternativ möjliga

Viktor Kock, som är ordförande vid Finlands svenska socialdemokrater, beskriver Centern kommunikation som tvetydig.

- Som jag har uppfattat det har de inget konkret att komma med, utan det handlar om att personkemin inte har fungerat.

Kock anser att regeringsprogrammet är bra och han hoppas att det kan bildas en ny regering med samma program och partier.

Men det är också möjligt att det inte lyckas, och att helt andra partier bildar regering.

- Men även om vi klarar av det så finns det väldigt mycket jobb att göra för att återskapa förtroendet, säger Kock.

Läs också