Hoppa till huvudinnehåll

Teslagrundaren Musk svarade på åtal för ärekränkning efter att ha kallat räddningsdykare för pedofil

Elon Musk lämnar rättssalen i Los Angeles.
Elon Musk lämnar rättssalen i Los Angeles Elon Musk lämnar rättssalen i Los Angeles. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA Elon Musk,ärekränkning

I dag inleddes rättegången mot mångmiljardären och företagaren Elon Musk. Musk, som bland annat grundat elbilstillverkaren Tesla, åtalas för ärekränkning.

Musk kallade en av dykarna som var med och räddade de thailändska pojkarna ur en grotta sommaren 2018 för pedofil på Twitter.

Dykaren Vernon Unsworth var en av dem som deltog i den farliga operationen för att rädda de tolv pojkarna ur grottan sommaren 2018.

Under räddningsoperationen föreslog Musk att hans miniubåt kunde användas för att rädda pojkarna ur den översvämmade grottan.

Unsworth förkastade förslaget som ett pr-trick och sade i en intervju att Musk kan ”stoppa upp ubåten där det gör ont”.

Musk svarade med att kalla dykaren för ”pedofilkillen” på Twitter.

I rätten vittnade Musk att han blivit förolämpad av Unsworths uttalande om vad som enligt miljardären var ett ärligt förslag.

Musk reagerade med rad inlägg på Twitter där han bland annat kallade Unworth för pedofil. Musks Twitterkonto har 29,8 miljoner följare.

Musk sade i rätten att han inte insett att Unworth deltog i räddningsinsatsen. Han förklarade också att förolämpningen ”pedofilkille” var vanlig under Musks uppväxt i Sydafrika.

Musk bad senare om ursäkt och raderade inlägget efter att Teslas aktiekurs sjunkit med 4 procent.