Hoppa till huvudinnehåll

"Trump missbrukade sin makt ", sägs det i Demokraternas 300 sidor långa rapport - nu förhörs jurister av justitieutskottet

President Donald Trump missbrukade sin makt på flera olika sätt, när han utnyttjade sin position för att pressa Ukraina att inleda en undersökning i syfte att gynna Trumps egen återvalskampanj.

Det är slutsatsen i en 300-sidig rapport som demokraterna i USA:s representanthus offentliggjorde på tisdagen. Formellt har rapporten gjorts av representanthusets underrättelsekommitté.

Rapporten är en sammanfattning av riksrättsutredningen mot presidenten hittills och innehåller vittnesmål och bevisföring från de senaste två månaderna. En stor del av innehållet är bekant från tidigare.

I rapporten konstateras att Trump medvetet stoppade utbetalningen av militärt stöd till Ukraina för att påskynda en eventuell utredning av sin politiska rival Joe Biden och dennes familj.

Enligt rapporten gjorde Trump sig skyldig till förhindrande av rättvisans gång, när han förbjöd Vita Husets anställda att ställa upp i vittnesförhör.

Trump anses också ha äventyrat USA:s nationella säkerhet, genom att erbjuda ett främmande land möjligheten att ingripa i den amerikanska politiska processen.

Representanthusets republikaner publicerade samtidigt en egen 110-sidor lång rapport på måndagen. Där är budskapet att Trumps agerande inte uppfyller kravet på riksrätt.

Vita Husets pressekreterare Stephanie Grisham gav ut ett pressutskick som låter förstå att rapporten inte lyckas erbjuda bevis på att Trump på något sätt skulle ha agerat fel.

Utredningens följande fas - justitieutskottet hör experter i öppna förhör

På onsdag går utredningen in i ett nytt skede. Hittills har underrättelseutskottet hållit i processen, men nu tar justitieutskottet över.

Utskottet leds av demokraten Jerry Nadler.

Det kommer på onsdag att höra juridiska experter i öppna förhör. Experterna har som uppgift att bedöma bevisen som demokraterna fört fram.

Den viktiga frågan är, om Trump anses ha gjort sig skyldig till landsförräderi, mutbrott eller andra allvarliga brott och förseelser - de brott som utgör grund för att avsätta en president genom riksrätt.

President Trump har också bjudits in till förhören, men Vita huset har nobbat inbjudan och kommer inte heller att skicka juridiska experter till mötet.

För tillfället är Trump i London och deltar i Nato-toppmötet.

Källor: CNN, Axios, AP.

Läs också