Hoppa till huvudinnehåll

Vad har hänt med Eeli Tolvanen? Tidigare superlöftets produktion har rasat i AHL – ”Kan fortfarande bli en bra NHL-spelare”

Eeli Tolvanen i Nashvilletröjan.
Eeli Tolvanen. Eeli Tolvanen i Nashvilletröjan. Bild: All Over Press Eeli Tolvanen,Nashville Predators,ishockey,NHL

Efter en sensationellt bra säsong 2017/18 åkte Eeli Tolvanen över till Nashville och NHL för att etablera sig i toppligan. Men i skrivande stund har ”Goalvanen” endast fått till tio poäng på 24 matchen i farmarligan AHL.

Succé i OS i Pyeongchang 2018. En sällan skådad målform för Jokerit i KHL.

Allt talade för att Eeli Tolvanen skulle bli en stjärna för Nashville Predators, som draftat honom sommaren 2017.

Ett år efter draften var det dags att åka över till Nordamerika. Förväntningarna var skyhöga. Men Tolvanen fick nöja sig med att tillbringa merparten av rookiesäsongen i farmarligan AHL.

Där blev det 35 poäng, varav 15 mål, på 58 matcher. Inte den mest imponerande av poängskördar.

Men den andra säsongen skulle det väl gå bättre? Det har det åtminstone inte gjort så här långt.

Blytung inledning på säsongen

Efter att ha nätat i sin andra match för säsongen blev krutet blött. Säsongens andra mål kom först i mitten av november. Efter det blev det ytterligare fyra matcher utan poäng för Tolvanen, som i det skedet hade noterats för 1+1.

Då efterlyste till och med Yle Urheilus NHL-korrespondent Tommi Seppälä raska tag av finländaren och hans stödtrupp.

– Han draftades till NHL för att göra mål och därför är situationen just nu oroande. Därför måste han åtminstone överväga att återvända till Finland om han inte lyckas få till det snart, skrev Seppälä.

Hoppa över Twitterpostning

Efter det har Tolvanen ändå fått spelet att löpa. De fem matcherna som spelats efter att kolumnen publicerades har resulterat i sammanlagt 3+3. Senast i natt noterades Tolvanen för en assist.

Det kommer inte som någon överraskning för Nashville.

– Baserat på de diskussioner jag fört med lagledningen så har Tolvanen spelat bättre än hans statistik tyder på. Han gör ett bra jobb för att skapa lägen, skriver The Athletics Nashville-skribent Adam Vingan (bakom betalmur).

– För Nashvilles del kunde det hjälpa att ha Tolvanen i NHL-truppen, med tanke på det svåra läget med lönetaket, påpekar han.

"Alla frågetecken som scouterna talade om har hindrat hans utveckling"

Tolvanens stora frågetecken har alltid varit hans snabbhet, storlek och ovilja att jobba hårt på isen. Gällande åtminstone snabbheten hade talangen ändå tagit stora steg under sommaren då han enligt olika rapporter tappat upp till 9 kg av sin kroppsvikt.

Samtidigt har flera experter tappat tron. TSN rankar förvisso fortfarande Tolvanen som en potentiell lirare i en andrakedja i NHL – men bland andra Athletic-experten Corey Pronman medger att han hade fel då han rankade Tolvanen som en topp 10-talang för två år sedan.

– Han har gjort 20 mål så här långt i AHL. Alla frågetecken som scouter talade om innan draften har hindrat hans utveckling, skriver han (bakom betalmur) och fortsätter:

– Men han kommer nog att klara sig. Han kan fortfarande bli en bra NHL-spelare. Måltorkan berodde delvis på dålig tur och delvis för att han spelar i ett lag som kan producera på bred front.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport