Hoppa till huvudinnehåll

Yles rundringning till SDP:s partifullmäktige: En knapp majoritet stöder Marin framför Lindtman – många funderar ändå fortfarande

Sanna Marin svarar på journalisters frågor i riksdagen.
Sanna Marin stöds av en liten majoritet i partifullmäktige, men många vill inte berätta eller funderar på sina ståndpunkter. Sanna Marin svarar på journalisters frågor i riksdagen. Bild: Thomas Jokiniemi Sanna Marin

Yle har i dag ringt runt till SDP:s partifullmäktige som ska välja den nästa statsministerkandidaten. För tillfället har Sanna Marin flera bakom sig, men det blir ett tight race mellan henne och Antti Lindtman.

20 ledamöter stöder Marin, 14 Lindtman, 20 vet inte och Yle fick inte tag på sju ledamöter i partifullmäktige.

Det som står klart redan nu är att de 20 ledamöter i partifullmäktige som inte har bestämt sig avgör vem som blir nästa statsminister.

Som det ser ut nu håller partifullmäktige det avgörande mötet nästa vecka. Datumet och klockslaget är ännu inte fastställt.

Erfarenheten gynnar Sanna Marin

De som stöder Sanna Marin motiverar sitt val med att hon redan har erfarenhet av att leda partiet. Hon är vice ordförande och hon ledde SDP då Antti Rinne var sjukledig förra vintern före riksdagsvalet.

– Sanna Marin har varit i tuffa situationer i Tammerfors fullmäktige redan i ung ålder. Och hon hoppade i den djupa ändan då hon fick träda in för Rinne under riksdagsvalet, säger Kaarin Taipale, partifullmäktigeledamot från Helsingfors.

En del av dem som stöder Marin ogillar det faktum att Lindtman har låtit bli att axla ansvar som minister, trots att han blev erbjuden en ministerpost i regeringsförhandlingarna på våren.

Lindtman tackade nej bland annat av familjeskäl.

– Varför går Lindtman in i kampen om statsministerposten, men tackar nej till andra ministerposter? Plötsligt finns det tid för att bli minister. Sanna har tagit ansvar hela vägen igenom, säger en av de partifullmäktigemedlemmar som Yle har talat med.

De som stöder Lindtman säger att han är en försonlig person. Enligt dem som stöder honom behöver såväl partiet som regeringen en person som klarar av att stabilisera läget.

– Lindtman har erfarenhet av att leda riksdagsgruppen och han är känd för sin förmåga att samarbeta och bygga förtroende, säger den nyländska partifullmäktigeledamoten Eemeli Peltonen.

Lindtman har blivit invald i riksdagen från Nylands valkrets.

För flera var statsministerns avgång överraskande och valet kommer så snabbt på att de behöver tid att överväga sina alternativ.

Flera säger att de har bara bra alternativ att välja mellan.

Statsministern blir också partiordförande

Yle frågade också vem som borde väljas till partiordförande för SDP nästa sommar under partikongressen. Partiordförande Antti Rinne meddelande i tisdags att han vill fortsätta som partiordförande också efter partikongressen nästa sommar.

Samtidigt spekulerar partifolket i att den som nu väljs till statsminister också har ett starkt mandat till att bli partiordförande för SDP.

Av partifullmäktige anser hela 46 personer att de inte har en åsikt om vem som ska bli nästa partiordförande. Många vill ändå se att statsministern också leder SDP.

– Det naturligaste vore att den som väljs till statsminister också skulle ta emot uppdraget som partiordförande, säger Aila Dündar-Järvinen som är partifullmäktigeledamot från Birkaland.

– Statsministern måste också bli partiordförande. Det blir svårt för partiet och landet ifall partiordförande och statsministern inte är samma person, säger Mikko Valtonen från Nyland.

SDP ordnar sin partikongress i Tammerfors i juni nästa år.

Artikeln är baserad på Hannu Tikkalas och Kristiina Tolkkis artikel Ylen kysely: Sanna Marin johtaa pääministerikisaa – ”Marin ollut kovissa paikoissa jo nuorena” publicerad först av Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes